Gemeente Arnhem

Gemeente en wijkraad sluiten convenant over aanwezigheid heroïne-unit (02-06-2008)
De gemeente Arnhem en de wijkraad Alteveer / t Cranevelt zetten donderdag 5 juni 2008 hun
handtekening onder een convenant over de aanwezigheid van de unit voor de medische
heroïnebehandeling van 25 verslaafden bij ziekenhuis Rijnstate. Doel van het convenant is om te
voorkomen dat de aanwezigheid van de behandelunit tot overlast leidt in de omgeving. De
convenantondertekening vindt plaats om 19.30 uur in de Lingezaal in Ziekenhuis Rijnstate,
voorafgaand aan de eerste vergadering van het buurtoverleg voor de heroïne-unit.

Centraal in het convenant staan twee dingen: de uitspraak dat de aanwezigheid van de unit voor demedische heroïnebehandeling van verslaafden, niet tot overlast mag leiden in de wijk én harde afsprakenover de manier waarop zon situatie voorkomen kan worden.

Terugdringen overlast
Doel van de medische heroïnebehandeling is om de gezondheid en het functioneren van de cliënten te verbeteren en daarnaast de overlast terug te dringen die zij in de stad veroorzaken. Maar dat mag niet ten koste gaan van de directe omgeving van de plek waar de behandeling plaatsvindt. Daar zijn de gemeente en de wijkraad het roerend over eens. Op verzoek van de wijkraad Alteveer / t Cranevelt is dit nu ook zwart-op-wit gezet in de vorm van een convenant.

Nulmeting
Om te kunnen beoordelen of de heroïne-unit tot overlast leidt, is een nulmeting uitgevoerd. In het convenant wordt afgesproken dat de gemeente ervoor zorgdraagt dat het bestaande woon- en leefklimaat in de omgeving gelijk blijft aan de situatie tijdens de nulmeting. Daarvoor is in samenwerking met de politie, met IrisZorg en de Stichting Rijnstate een speciaal beheerplan opgesteld. Andere afspraken zijn ondermeer: het instellen van een klachtenmeldpunt, huisregels en een sanctieprotocol voor de cliënten van de heroïne-unit, het in het leven roepen van een speciaal buurtoverleg en indien nodig de inzet van extra personeel van IrisZorg en/of de politie. De afspraken gelden voor de periode dat de unit voor de medische heroïnebehandeling op deze plek staat. Dat is maximaal vijf jaar.