Ministerie van Buitenlandse Zaken

Beantwoording vragen van het lid Pechtold over rendition-questionnaire van de Europese Commissie inclusief de vragenlijst

04-06-2008 | Kamerstuk | Nederlands Ministerie van Buitenlandse Zaken

Graag bieden wij u hierbij de antwoorden aan op de schriftelijke vragen gesteld door het lid Pechtold over rendition-questionnaire van de Europese Commissie. Deze vragen werden ingezonden op 25 maart 2008 met kenmerk 2070815560.

De minister van Buitenlandse Zaken,
Drs. M.J.M. Verhagen

De minister van Justitie,
Dr. E.M.H. Hirsch Ballin

Antwoorden van de heer Verhagen, minister van Buitenlandse Zaken en de heer Hirsch Ballin, minister van Justitie op vragen van het lid Pechtold (D66) over de rendition-questionnaire van de Europese Commissie.

Vraag 1
Kunt u bevestigen dat Nederland de vragen van de Europese Commissie niet tijdig heeft beantwoord1 ? Zo ja, wat is hiervan de reden ?

Vraag 2
Bent u bereid de Kamer een afschrift te zenden van de antwoorden ?

Antwoord
In de bewuste persconferentie op 19 maart 2008 is door de woordvoerder van de Europese Commissie abusievelijk melding gemaakt van een questionnaire over renditions. Een dergelijke vragenlijst bestaat niet. De questionnaire waaraan de woordvoerder refereerde betrof een algemene vragenlijst inzake het juridische raamwerk van de lidstaten voor de bestrijding van terrorisme. Deze is medio december 2007 bij de NCTb in behandeling genomen en de antwoorden zijn op 9 april j.l. aan de Europese Commissie toegezonden.

Conform uw verzoek treft u de antwoorden op die vragenlijst aan.


1: http://eurobserver.com/9/25851