Ministerie van Buitenlandse Zaken

Beantwoording vragen van de leden Azough en Van Gent over de wereldwijde afschaffing van strafbaarstelling van homoseksualiteit

04-06-2008 | Kamerstuk | Nederlands Ministerie van Buitenlandse Zaken

Graag bied ik u hierbij, mede namens de ministers van Justitie en van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, de antwoorden aan op de schriftelijke vragen gesteld door de leden Azough en Van Gent over de wereldwijde afschaffing van strafbaarstelling van homoseksualiteit. Deze vragen werden ingezonden op 22 mei 2008 met kenmerk 2070820800.

De minister van Buitenlandse Zaken,
Drs. M.J.M. Verhagen

Antwoorden van de heer Verhagen, minister van Buitenlandse Zaken, mede namens de ministers van Justitie en van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap op vragen van de leden Azough en Van Gent (Groen Links) over de wereldwijde afschaffing van strafbaarstelling van homoseksualiteit.

Vraag 1
Kent u het bericht1 dat Frankrijk in haar mensenrechtenpolitiek zal inzetten op de wereldwijde afschaffing van het strafbaar stellen van homoseksualiteit?

Antwoord
Ja.

Vraag 2
Op welke wijze geeft u invulling aan het voornemen de afschaffing van de strafbaarstelling van homoseksuele handelingen op te nemen in de dialoog met landen waar dit speelt?2

Antwoord
Het bepleiten van de afschaffing van strafbaarstelling van homoseksuele handelingen is een doelstelling binnen het externe mensenrechtenbeleid. In verschillende landen waar homoseksualiteit nog gecriminaliseerd is, hebben Nederlandse ambassades dit thema recentelijk opgebracht in gesprekken met de autoriteiten. Waar zich de gelegenheid voordoet zal Nederland dit ook in de toekomst blijven doen. Voor concrete voorbeelden verwijs ik u naar de brief die op 17 maart jl. door mij en de minister voor Ontwikkelingssamenwerking aan uw Kamer is verstuurd (kenmerk 31 263 nr. 8). Zelf heb ik in mijn toespraak tot de VN-Mensenrechtenraad op 3 maart jl. criminalisering van homoseksualiteit en discriminatie op grond van seksuele geaardheid veroordeeld. Ook heb ik toen de lidstaten van de VN opgeroepen om de Yogyakarta Principles, over de toepassing van internationale mensenrechtennormen in relatie tot seksuele geaardheid, te onderschrijven.

Op 25 april jl. vond op het ministerie van Buitenlandse Zaken een seminar plaats over de Yogyakarta Principles. Hierbij waren vertegenwoordigers van het maatschappelijk middenveld, Nederlandse en buitenlandse diplomaten aanwezig om onder meer te spreken over strategieën om te komen tot wereldwijde afschaffing van strafbaarstelling van homoseksualiteit.

Vraag 3
Bent u bereid in Europees en internationaal verband het initiatief te nemen om de acceptatie van homoseksuelen te stimuleren door op zo kort mogelijke termijn openlijk steun uit te spreken voor het Franse initiatief en gezamenlijk een plan van aanpak uit te werken hoe de uitbanning van strafbaarheid van homoseksualiteit te realiseren is? Zo neen, waarom niet?

Antwoord
Nederland is in april begonnen met voorbereidingen voor een verklaring in de Mensenrechtenraad die discriminatie van homoseksualiteit veroordeelt. Op 17 mei jl. kondigde Frankrijk aan eveneens in de VN een initiatief te willen nemen op dit thema, tijdens het Franse voorzitterschap van de EU in de tweede helft van 2008. Momenteel vindt overleg plaats met Frankrijk om beide initiatieven te stroomlijnen, opdat op effectieve en succesvolle wijze een verklaring in de VN tot stand komt.


1: `Paris veut une dépénalisation universelle de l'homosexualité', Liberation 17 mei 2008
(http://www.liberation.fr/actualite/politiques/3 26834.FR.php).
2: `Gewoon homo zijn; lesbisch- en homo-emancipatiebeleid 2008-2011', Kamerstuk 27017, nr. 33.

* Ministerie van Buitenlandse Zaken

* Bezuidenhoutseweg 67

* Postbus 20061

* 2500 EB Den Haag

* Tel.: 070-3 486 486

* Fax: 070-3 484 848

* Internet: www.minbuza.nl