Universiteit Utrecht

Persbericht van de Universiteit Utrecht

5 juni 2008

Jongeren laten negatief toekomstbeeld zien in eigen klimaatfilms

Het klimaatfilmpje van de leerlingen van het Gymnasium Apeldoorn is de winnaar van de wedstrijd 'Expeditie Spitsbergen'. De makers gaan in augustus op expeditie naar Spitsbergen. De filmwedstrijd was onderdeel van het Utrechtse project 'Expeditie Broeikaswereld', winnaar van de Academische Jaarprijs 2007. In navolging op de film 'An inconvenient truth' van Al Gore hebben ruim 100 leerlingen uit de bovenbouw van het vwo de afgelopen maanden gewerkt aan hun 'eigen' klimaatfilms.

In een volle filmzaal in science center NEMO in Amsterdam gaven jonge filmmakers op woensdag 4 juni hun visie op de oorzaken en gevolgen van klimaatverandering in Nederland over 500 jaar. Uit de 40 inzendingen selecteerde de jury, onder leiding van H.K.H. prinses Irene van Lippe-Biesterfeld, 10 filmpjes. Deze filmpjes streden in de finale in science center NEMO om de hoofdprijs: een expeditie naar Spitsbergen. Daarnaast werd een publieksprijs toegekend aan het filmpje dat de meeste bezoekers had.

'Space Investigation' winnaar filmwedstrijd

Het filmpje 'Space Investigation', gemaakt door leerlingen van het Gymnasium Apeldoorn, werd door de jury unaniem verkozen tot winnaar van de filmwedstrijd. De leerlingen nemen een grote stap in ruimte en tijd en kiezen voor een perspectief op de aarde vanaf de planeet Mars in het jaar 2508. Het beeld van de aarde dat de kijker te zien krijgt, stemt niet vrolijk. Dit is ook een beetje de teneur van de andere inzendingen. De leerlingen laten vooral een negatief toekomstbeeld zien. Wat het filmpje 'Space Investigation' bijzonder maakt, is dat het verbazing bij de kijker oproept over waar wij als mensen mee bezig zijn. Het filmpje kan daarom tevens gezien worden als een uitdaging waarmee het juist een positieve boodschap verkoopt.

Eervolle vermelding

Een eervolle vermelding verdiende het filmpje 'Hoe ziet Nederland er over 500 jaar uit?' van leerlingen van het Goois Lyceum in Bussum. Het filmpje is eigentijds gemaakt, waarbij de stijl als drager van het verhaal is gebruikt.

Publieksprijs

Het filmpje 'Liesje en de Groene Fee' van OSG de Ring van Putten, kreeg de publieksprijs, toegekend. Deze prijs, die bestond uit twee videocamera's, werd mogelijk gemaakt door het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier. Het filmpje werd door meer dan 6.000 bezoekers bekeken.

De winnende filmpjes zijn te zien op de website: www.expeditiebroeikaswereld.nl (doorklikken naar 'Klimatoscoop').

Expeditie Spitsbergen

Op 24 augustus gaan de leerlingen Barbara Terlouw en Robin van der Bles, makers van het winnende filmpje 'Space Investigation', op expeditie naar Spitsbergen met een team van wetenschappers. De scholieren zullen het door de ijstijden gevormde landschap van Spitsbergen zien. Tegelijkertijd maken ze kennis met de sporen op Spitsbergen ten tijde van de fossiele broeikaswereld: een gematigd regenwoud vol met plantenfossielen, kolenmijnen (afkomstig van veen), en pootafdrukken van de eerste nijlpaardachtigen. Tijdens deze expeditie ontdekken de leerlingen de verschillen tussen een ijskastwereld en een broeikaswereld.

Het project Expeditie Broeikaswereld (www.expeditiebroeikaswereld.nl) wil jongeren bewust maken van de gevolgen van klimaatverandering. Een unieke samenwerking tussen wetenschappelijk en voortgezet onderwijs, waarbij scholen direct gebruik kunnen maken van de nieuwste inzichten in de wetenschap. Dit project is bekroond met de Academische Jaarprijs en maakt top wetenschappelijk onderzoek toegankelijk voor een breed publiek.

Het project wordt ondersteund door de volgende partners: 100 Jaar Geografie, Climate Change College, Darwin Centrum voor Biogeologie, DHV, Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier, International Polar Year, Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek, Panalytical, Platform Bèta Techniek, Schooltv, science center NEMO, Statoil, Zcene Moving Media.

Meer informatie

Voor het aanvragen van filmmateriaal of meer informatie over de expeditie naar Spitsbergen kunt u contact opnemen met Nicoline Meijer, hoofd voorlichting en marketing, Faculteit Geowetenschappen, Universiteit Utrecht via telefoon 06 52 133 419 of per email n.meijer@geo.uu.nl.