Gemeente Geertruidenberg


Proef met inzameling oud papier via minicontainers

De inwoners van de kern Raamsdonk van de gemeente Geertruidenberg krijgen met ingang van juni een minicontainer voor het oud papier, naast de containers voor het restafval en het groente-, fruit- en tuinafval (gft). Het betreft een proefproject voor een half jaar.

Er is gekozen voor de kern Raamsdonk omdat dit een afgebakend gebied is waarvan de weeggegevens bekend zijn en omdat de hoeveelheid oud papier per inwoner hier het laagst is in vergelijking met de andere kernen. Uit de afvalsorteeranalyse van de gemeente blijkt dat relatief veel oud papier bij het restafval wordt aangeboden.

De totale hoeveelheid ingezameld oud papier per inwoner is zo'n 61 kg per inwoner, terwijl 70 kg per inwoner haalbaar zou moeten zijn. Met de introductie van een nieuwe gratis minicontainer hoopt het college van B&W het percentage ingezameld oud papier te kunnen verhogen.

In eerste instantie is gekozen voor een proef van een half jaar op basis van vrijwilligheid. Iedereen in Raamsdonk die zijn restafval via een grijze container aanbiedt, krijgt de gelegenheid om mee te doen in dit project. De blauwe papiercontainer heeft een inhoud van 240 liter. De ledigingsdagen voor oud papier wijzigen niet.

Degenen die niet mee willen doen aan de proef, kunnen hun papier brengen naar twee containers die op de inzameldag staan opgesteld aan de Wim Boonsstraat en hoek Schansstraat-Molenstraat. De mogelijkheid om dozen langs de straat te zetten, komt te vervallen.

Na een half jaar moet duidelijk zijn of de proef geslaagd is. De resultaten van de proef worden gebruikt voor een verdere uitwerking van het beleid met betrekking tot papierinzameling. De inwoners van Raamsdonk hebben een persoonlijke brief van de gemeente ontvangen over de inzamelproef.