Gemeente Geertruidenberg


VVD-fractie Provinciale Staten Noord-Brabant bezoekt Dongeburgh

Op vrijdag 30 mei bracht de VVD-fractie van Provinciale Staten een bezoek aan het project Dongeburgh. Zij kwamen met eigen ogen bekijken wat het provinciale beleid `bouwen binnen strakke contouren' in de praktijk voor de gemeente Geertruidenberg betekent.

VVD.JPG

De fractie werd ontvangen door het college en welkom geheten door burgemeester Matthieu Meijer.

Projectwethouder Ad Van Onzenoort gaf een toelichting op de historie van de gemeente, het ontstaan van het plan om beide oevers van de Donge te herontwikkelen en daarmee de achterkanten van de gemeenten te veranderen in voorkanten. Met daartussen de rivier de Donge als kloppend hart.

Van de in totaal geplande 950 woningen in Dongeburgh zijn er inmiddels bijna 300 in aanbouw, waarvan ruim 150 in deelgebied Heereland en Sandoel en 140 in het Oranjebastion in deelgebied de Vesting. Daarnaast zijn er inmiddels 142 woningen gerealiseerd in het Brandepoortbastion, met hierin de huisartsenpost en apotheek. Ook de Wim Letschertbrug werd eind 2007 in gebruik genomen.

Dit jaar wordt gestart met de bouw van in totaal 197 woningen in deelgebied Rivierzicht-zuid. Op de locatie Rivierzicht-noord wordt in 2009 gestart met de bouw van 80 appartementen. Dit jaar nog zal scheepsmachinefabriek Asto daarvoor verhuizen naar bedrijventerrein `de Pontonnier'.

Aansluitend werden de aanwezigen, onder leiding van projectmanager mevr. Ine de Wolf, door het projectplan Dongeburgh rondgeleid. De diverse deelgebieden en de brug werden bezocht.

Mevr. Mieke Geeraedts, fractievoorzitter, constateerde dat Geertruidenberg met de deelname aan de pilot `bouwen binnen strakke contouren' een bijzondere ontwikkeling in gang heeft gezet, die ze niet had kunnen oppakken, als er onvoldoende woningbouwcontingent beschikbaar was geweest. Als zgn. landelijke gemeente mag Geertruidenberg normaal slechts 35 woningen per jaar bouwen, maar omdat de gemeente deelneemt aan de pilot is het mogelijk -in de pilotperiode- te realiseren wat voor de planontwikkeling nodig is.

Mevr. Geeraedts complimenteerde de gemeente met de voortgang van het project Dongeburgh en wenste haar succes met de afronding daarvan. Zij gaf ook aan dat de gemeente Geertruidenberg met dit plan goed op de kaart wordt gezet.