Politie Friesland

Politieberichten van donderdag 5 juni

Fryslân, 05-06-2008 o Politieberichten van woensdag 4 juni 07.00 uur t/m donderdag 5 juni 07.00 uur.

Oostrum: geen misdrijf Tichelwei
De politie heeft in het onderzoek naar het voorval zaterdagavond op de Tichelwei geen aanwijzingen voor een misdrijf gevonden. Haar aanvankelijke vermoeden dat het om een bezorgde ouder of een relatieprobleem ging, lijkt daarmee steeds waarschijnlijker. In het onderzoek heeft de politie vier tips gekregen. Alle tips werden nauwkeurig onderzocht maar leidden niet tot de oplossing. Ook is door niemand aangifte van vermissing gedaan.

Drachten: politie zet teststrip in tegen drankgebruik op straat De politie in de gemeente Smallingerland heeft met een speciale teststrip een middel in handen gekregen, waarmee effectief kan worden opgetreden tegen drankgebruik op de openbare weg. Met name rond evenementen, festiviteiten en in de omgeving van uitgaansgelegenheden ontstaat regelmatig overlast door drankgebruik. Overtreders zijn daarbij nogal eens in het bezit van een fles frisdrank, die is aangelengd met sterke drank. In die gevallen is het voor de politie moeilijk te bewijzen dat sprake is van drankgebruik. Dankzij het inzetten van een speciale strip kan wel aangetoond worden dat er sprake is van alcoholgebruik. Deze strip verkleurt namelijk wanneer deze in een alcoholhoudende vloeistof wordt gehouden. Het inzetten van de strip is het resultaat van overleg tussen de gemeente
Smallingerland en de politie. Drankgebruik op de openbare weg en het bezit van geopende flessen alcoholische drank is bij de Algemene Plaatselijke Verordening (APV) verboden. Afgelopen zondag werd overigens om 02.30 uur op de Noordkade voor het eerst een overtreder met behulp van de teststrip betrapt. Tegen een 17-jarige inwoner van Drachten werd proces-verbaal opgemaakt, toen hij op straat werd aangetroffen met een met sterke drank aangelengde fles cola.

Lemmer: auto gestolen na woninginbraak
De politie onderzoekt een inbraak in een woning aan de Van Enden, waarbij tevens een auto werd gestolen. In de nacht van dinsdag op woensdag is van de woning een deur geforceerd, waarna een geldbedrag van enkele tientallen euros werd weggenomen. Uit de woning zijn eveneens autosleutels weggenomen waarmee vervolgens een op de oprit staande personenauto is ontvreemd. Het betrof een grijze BMW 520D met het kenteken 77-SX-DK. De 53-jarige eigenaar en bewoner deed aangifte.

Earnewald: boot gestolen
De politie onderzoekt de diefstal van een boot die lag afgemeerd aan een steiger bij De Stripe. De boot is weggenomen in de nacht van dinsdag op woensdag. Het gaat om een open blauwe sloep die was voorzien van een 4 pk Mercury buitenboordmotor. De 44-jarige eigenaar uit Oudega deed aangifte.

Anjum: aanrijding met letsel
De politie heeft woensdagmiddag en onderzoek ingesteld naar een aanrijding tussen een vrachtauto en een personenauto op de Monnikhusterwei. De personenauto, bestuurd door een 79-jarige man uit Morra, reed over de Monnikhusterwei. Hij wilde rechtsaf de Saatsenwei in rijden. Hij zag de vrachtauto, die uit de richting Oostmahorn kwam, maar dacht dat hij er nog voor langs kon. De vrachtauto, bestuurd door een 25-jarige man uit Aldtsjerk, kon een aanrijding niet voorkomen en reed tegen de achterzijde van de personenauto. Die kwam in de sloot aan de rechterzijde van de weg terecht. Door omstanders is de bestuurder uit de auto gehaald. Hij is met letsel aan hoofd en borst overgebracht naar het ziekenhuis in Dokkum.

Beetsterzwaag: fietser gewond bij aanrijding
De politie heeft woensdagmiddag hulp verleend bij een aanrijding op de Beetsterweg tussen een personenauto en een fiets. Op het moment dat de fietser, een 76-jarige vrouw uit Dokkum, de weg overstak, passeerde juist de auto, bestuurd door een 44-jarige vrouw uit Nij Beets. Een aanrijding was het gevolg. De fietser is met pijnklachten aan borst, arm en rug overgebracht naar het ziekenhuis in Drachten.

Rinsumageest: vrouw gewond bij eenzijdig ongeval
De politie heeft woensdagmiddag hulp verleend bij een eenzijdig ongeval met een personenauto op de Lauwersseewei. De aandacht van de bestuurster, een 61-jarige vrouw uit Ryptsjerk, werd even afgeleid door een vlinder in de auto. Ze kwam met de wielen van haar auto rechts in de berm. Corrigeerde tweemaal en belandde uiteindelijk aan de rechterzijde in de sloot. Ze is met onbekend letsel overgebracht naar het ziekenhuis in Dokkum.

Beetsterzwaag/Sneek: rijbewijzen
De politie heeft woensdagnacht het rijbewijs ingevorderd van een 53-jarige man uit Aldtsjerk. De man was als bestuurder van een auto de berm sloot van de Van Harinxmaweg in Beetsterzwaag ingereden. Hij bleek onder invloed van alcohol. Aan het bureau blies hij 955 ug/l. Ook van een 35-jarige automobilist uit Leeuwarden werd het rijbewijs ingenomen. Hij werd s nachts routinematig gecontroleerd op de Westhemstraat in Sneek. Aan het bureau blies hij 610 ug/l. Naast de invorderingen kregen beide bestuurders een rijverbod en er wordt proces-verbaal opgemaakt.

Leeuwarden: politie houdt inbreker op heterdaad aan
De politie heeft donderdag een 27-jarige inwoner van Leeuwarden aangehouden op verdenking van een poging tot inbraak. Een getuige zag rond 02.00 uur dat twee mannen zich verdacht gedroegen achter in aanbouw zijnde woningen op de P. S. Stuyvesantweg en belde via 1-1-2 de politie. Door drie politie-eenheden werd direct de omgeving afgezocht. Bij een van de hoekpanden waren braak sporen. Op de Boomgaardstraat werd een man aangetroffen die aan het door de getuige opgegeven signalement voldeed. Hij had inbrekerswerktuigen bij zich. Deze man is aangehouden en voor nader onderzoek ingesloten. Een tweede verdachte is nog niet aangetroffen.
Zie meer over de kracht van 1-1-2 en veiligheid op
www.112heterdaad.nl.

Sneek: politie houdt inbreker op heterdaad aan
De politie heeft donderdag een 42-jarige man uit Sneek aangehouden op verdenking van een inbraak in een bouwcontainer. Een getuige hoorde rond 02.00 uur geluid vanaf een bouwterrein en zag dat een man inbrak in een container. Hij belde direct 1-1-2 en leidde via de telefoon de politie naar de juiste container, de bouwkeet van de
uitvoerder/aannemer. De verdachte was binnengekomen door een ruit in te slaan. Hij had zich verstopt op het toilet. De verdachte is aangehoudenen voor nader onderzoek ingesloten. De politie denkt dat de verdachte zich vaker schuldig heeft gemaakt aan inbraken op bouwplaatsen.
Zie meer over de kracht van 1-1-2 en veiligheid op
www.112heterdaad.nl.

Leeuwarden: uitslaande brand in bedrijf
De politie heeft donderdagochtend geassisteerd bij een uitslaande brand in een bedrijf aan de Apolloweg. Rond 05.00 uur werd de brand ontdekt door een passerende chauffeur. De brandweer had het vuur snel onder controle. Wel is er forse rook- en waterschade. De technische recherche stelt een onderzoek in naar de oorzaak van de brand.