Gemeente De Ronde Venen


College stelt actieplan vast voor duurzame ontwikkeling en klimaatbeleid

Het college van B en W heeft maandag 2 juni ingestemd met het actieplan Millenniumgemeente.

Het actieplan geeft een overzicht van de acties die de gemeente uitvoert op het gebied van duurzame ontwikkeling en klimaatbeleid. Burgemeester Burgman bevestigt donderdag 4 juni een speciaal bord om aan te geven dat De Ronde Venen een Millenniumgemeente is en de daarbij behorende doelen van de Verenigde Naties (VN) onderschrijft.

De VN willen onder andere voor 2015 extreme honger en armoede uitbannen, dat alle kinderen naar school gaan, mannen en vrouwen dezelfde rechten hebben, meer eerlijke handel en voor meer mensen een duurzamer leefmilieu. Eind vorig jaar heeft de gemeente ingestemd met de nota Internationale Samenwerking en is De Ronde Venen uitgeroepen tot Millenniumgemeente. Daarmee verklaart de gemeente zich ook verbonden met de Millenniumdoelen van de VN.

In het actieplan Millenniumgemeente geeft het college van B en W aan op welke manier De Ronde Venen invulling wil geven aan de Millenniumdoelen. Zo moet er meer aandacht komen voor bewust consumeren en milieu- en klimaatbeleid. Ook willen B en W lokale organisaties op het gebied van ontwikkelingssamenwerking ondersteunen en een bijdrage leveren aan een goed lokaal bestuur in ontwikkelingslanden.

In de hele wereld ondersteunt een brede beweging van overheden en niet-overheden de strijd voor de millenniumdoelen. In Nederland heeft het kabinet Balkenende IV de strijd voor de millenniumdoelen opgenomen in het regeringsbeleid. Meer informatie www.millenniumgemeente.nl.

Het vaststellen van het actieplan vormt tevens het startsein voor de Millenniumgemeente-campagne. Donderdag 5 juni geeft burgemeester Burgman officieel het startsein voor de campagne door het bevestigen van het eerste Millenniumgemeente-bord bij de kruising Ir. Enschedeweg/Dorpsstraat in Wilnis.