Gemeente Abcoude


Baambrugge-Oost krijgt vorm

Artist impression van de nieuwe wijk Baambrugge staat aan de vooravond van een grootscheepse verandering. Het nieuwbouwproject De IJsvogel zorgt er niet alleen voor dat het aantal woningen in het dorp flink toeneemt, maar ook dat het voorzieningenniveau in het dorp omhoog gaat. Voor het zover is, dienen er echter eerst nog een flink aantal hobbels genomen te worden.

Werkzaamheden Vorige week is de firma Van Asch uit Soest gestart met de voorbereidende werkzaamheden voor het bouwrijp maken van het project, zoals keten plaatsen en platen leggen. Op 2 juni starten de uitvoeringswerkzaamheden. Dit houdt in dat er nieuwe watergangen worden gegraven en de bouwwegen worden aangelegd. Het bouwrijp maken neemt in totaal vier maanden in beslag. Dat betekent dat er naar verwachting in oktober begonnen gaat worden met de daadwerkelijke bouwwerkzaamheden.

Voorzieningen De bouw van de nieuwe wijk betekent ook een verhoging van de voorzieningen in Baambrugge. Op het terrein waar de nieuwbouwwijk straks verschijnt bevindt zich momenteel het terrein van de IJsclub. Dit clubhuis komt na sloop en nieuwbouw in een versterkte vorm terug. De gemeente is van plan om een multi-functioneel clubhuis neer te zetten dat behalve aan de IJsclub ook een onderkomen kan bieden aan onder andere het jeugd- en jongerenwerk van de gemeente. Het nieuwe terrein van de IJsclub wordt door de bouw van een skate- en skeelerbaan niet alleen leuk wanneer de temperaturen onder het vriespunt komen, maar ook wanneer de temperaturen zich in aangenamere regionen bevinden. Naast dit skatepark zijn ook andere speelmogelijkheden gepland. De gemeente onderzoekt nog welke dit moeten worden.

Bouwplaats & natuur In de voorbereidende periode wordt de bouwplaats niet afgesloten. Wanneer de daadwerkelijk bouw begint wordt het bouwterrein middels hekken wél aan de openbaarheid ontsloten. Voor kinderen vormt de bouwplaats een uitdagend speelterrein, dit is echter niet zonder gevaar. Om ongelukken te voorkomen adviseert de gemeente dan ook om alles te doen wat redelijkerwijs binnen uw bereik ligt om te voorkomen dat er kinderen op de bouwplaats spelen. Op het toekomstige bouwterrein bevindt zich een bosje. Dit zal nog blijven staan in verband met mogelijk broedende vogels. De kapvergunning wordt aangehouden tot de bouwvergunning definitief is. Het broedseizoen, loopt af op 15 juli. Nu zal een onafhankelijk ecoloog het bouwland inspecteren op nog broedende weidevogels. Zo wordt voorkomen dat de aanwezige natuur overmatig hinder heeft van de geplande werkzaamheden.

Toewijzingsbeleid Aangezien gemeente Abcoude in het Groene Hart ligt, zijn er beperkte mogelijkheden voor nieuwbouw. De nieuwbouw die er is wil de gemeente graag toewijzen aan haar eigen inwoners. Dit wordt gedaan door het opstellen van een toewijzingsbeleid. Door dit beleid wordt ook bereikt dat de verstopte woningmarkt in Abcoude beter door gaat stromen. De lege plekken die ontstaan doordat mensen binnen de gemeente doorstromen, worden immers opgevuld. Zo ontstaat er mobiliteit in de woningmarkt. Een ander doel van het toewijzingsbeleid is de verstopte woningmarkt te laten doorstromen door de realisatie van nieuwbouw. Op basis van het toewijzingsbeleid is een aantal deelgroepen geformuleerd. Zo behoren Baambruggenaren die een sociale huurwoning achterlaten tot de eerste deelgroep, Baambruggenaren tot de tweede deelgroep, Abcoudenaren die een sociale huurwoning achterlaten tot de derde deelgroep en Abcoudenaren tot de vierde deelgroep. Mensen met een maatschappelijke of economische binding met gemeente Abcoude volgen, afgesloten door overige woningzoekenden. Als eerste zijn de koopwoningen en vrije kavels in verkoop gegaan op 20 maart jl. In 2009 als de oplevering in zicht komt, worden de huurwoningen pas verdeeld.

De belangstelling voor de koopwoningen en kavels in het plan was dermate groot dat er per deelgroep geloot moest worden door de notaris. Dat is 15 april gebeurd. Er waren 27 kandidaten uit Baambrugge en 19 kandidaten uit Abcoude, dus de kans is groot dat alle koopwoningen en kavels terecht komen bij mensen die nu ook al in de gemeente wonen. Een groep die teleurgesteld heeft gereageerd op het toewijzingsbeleid zijn de alleenstaande jongeren en starters uit Baambrugge. Voor woningen in maatschappelijk gebonden eigendom kwamen zij niet in aanmerking en de appartementen zijn allemaal bedoeld voor senioren. In goed overleg met de Dorpsraad en Westhoek Wonen wordt gekeken hoe een oplossing gevonden kan worden voor het huisvestingsprobleem van deze doelgroep die een eerste stap in de wooncarrière wil maken.


---

5 juni 2008