Gemeente Abcoude


Grote veranderingen afvalinzameling op komst

Gemeente Abcoude gaat per 5 oktober over op een nieuwe manier van het afval inzamelen. Hiertoe is een Europese aanbesteding gestart. Deze zal in juni worden afgerond. Zo is halverwege juli bekend wie de nieuwe inzamelaar van het afval in gemeente Abcoude wordt.

De gemeente heeft deze aanbestedingsprocedure aangegrepen om het afval beter te gaan scheiden en hergebruiken. Hiervoor heeft de gemeente een afvalbeleidskeuzedocument opgesteld. Hierin wordt precies uitgelegd wat gemeente Abcoude wil bereiken met bepaalde keuzes met betrekking tot de inzameling van het afval. De centrale uitgangspunten in het beleid zijn: een hogere scheidingsgraad, lagere afvalkostenheffing en een einde maken aan het zwerfafval.

Anders inzamelen

Minicontainers De belangrijkste verandering is dat gemeente Abcoude overstapt van het wekelijks ophalen van plastic vuilniszakken naar het tweewekelijks ophalen van zogeheten minicontainers. Hiermee hoopt de gemeente een betere service te verlenen en het zwerfvuil tegen te gaan. Voor bewoners van hoogbouw (appartementen) wil de gemeente ondergrondse containers plaatsen waar bewoners middels een pasje toegang toe krijgen.

Grof vuil Daarnaast gaat de gemeent het grof huisvuil in plaats van twee keer per maand één keer maand ophalen en wil de gemeente inwoners laten betalen voor het ophalen van grof vuil. Als compensatie voor de lagere frequentie van ophalen wil de gemeente de openingstijden van de milieustraat op de gemeentewerf verlengen. Dit laatste heeft als groot voordeel dat daar de mogelijkheden tot het milieuvriendelijk inzamelen groot zijn. Dit drukt ook de kosten wanneer de gemeente het afval voor verwerking aanbiedt.

GFT-afval Verder is het plan inwoners een grotere bak voor het inzamelen van GFT-afval aan te bieden. Tegen een eenmalige betaling zorgt de gemeente voor het omwisselen van de kleine bak tegen een grote. Deze maatregel moet leiden tot een betere service, een groter aanbod van GFT-afval en een daling van de hoeveelheid restafval. In hoogbouw is de kwaliteit van het aangeboden GFT over het algemeen laag en het volume klein. Daarom wil de gemeente stoppen met het inzamelen van GFT in hoogbouw.

Oud papier Voor oud papier wordt al gebruik gemaakt van de regeling van de AVU, waardoor de verenigingen die het papier inzamelen een hogere vergoeding krijgen. In het buitengebied wil de gemeente de zogeheten blauwe containers voor papier invoeren. Deze maatregelen tezamen zullen leiden tot een hoger inzamelresultaat en lagere verwerkingskosten.

Textiel, wit- en bruingoed Textiel, wit- en bruin- en witgoed wil de gemeente laten inzamelen door een kringloopbedrijf. Hiervoor gaat de gemeente een contract sluiten met een kringloopwinkel die op afroep en gratis herbruikbaar wit- en bruingoed afhaalt. De kringloopwinkel plaats ook textielcontainers.

Nadere toelichting Het bovenstaande plan is uitgebreid en niet voor iedereen binnen de gemeente gelijk. Dit betekent niet alleen dat er een hoop moet worden geregeld. Ook is het van belang dat iedereen op de juiste manier wordt geïnformeerd over de nieuw te nemen stappen. Hieraan begint de gemeente zodra de aanbestedingsfase is rond is. Zo weten alle inwoners van gemeente Abcoude voor 5 oktober precies wat er voor hen gaat veranderen.
---

5 juni 2008