Gemeente Rotterdam

Burgemeester Opstelten ontvangt de Prijs der Gemeenten. De Vereniging Nederlandse Gemeente (VNG) heeft ook dit jaar weer iemand willen onderscheiden die zich bijzonder verdienstelijk heeft gemaakt voor het lokaal bestuur in Nederland.

De burgemeester kreeg de prijs overhandigd uit handen van Annemarie Jorritsma tijdens het VNG-congres in Den Bosch. Ook kreeg hij van haar de oorkonde en een kunstwerk, die bij de prijs horen.

Rotterdamse aanpak
Het VNG-bestuur roemt Ivo Opsteltens optreden bij de 'Rotterdamse aanpak' die ertoe heeft geleid dat deze tot buiten de grenzen van het lokaal bestuur ingang heeft gevonden. Dit betekent dat het lokale bestuur zich afrekenbaar opstelt en scherpe keuzes maakt, prioriteiten en concrete doelen stelt en verantwoording aan de burgers aflegt. Dit zorgt voor een werkelijke bijdrage aan de verbetering van de kwaliteit van het lokaal bestuur. Juist de persoonlijke inzet van Ivo Opstelten en zijn invloed en uitstraling hebben deze aanpak bekend gemaakt.

Ook wordt de burgemeester door het VNG-bestuur geroemd om zijn prestaties op het gebied van lokaal en nationaal veiligheidsbeleid en zijn inzet op Europees niveau in het Comité van de Regio's.

Bron: Bestuursdienst, 05-06-2008