Partij van de Arbeid

Debat over embryoselectie

05-06-2008 10:10

De Tweede Kamer debatteert vandaag over de embryokwestie, die de afgelopen tijd veel stof heeft doen opwaaien. De PvdA heeft er begrip voor dat een aantal partijen tijd nodig heeft om tot een zorgvuldige afweging te komen. De PvdA gaat ervan uit dat dit niet te lang gaat duren en gaat het debat graag aan.

Vrouwen die drager zijn van een ernstige erfelijke aandoening hebben het recht te weten waar ze aan toe zijn. Het standpunt van de PvdA blijft dat deze vrouwen de mogelijkheid moeten hebben gebruik te maken van deze techniek om hun kinderen te beschermen.

Vorige week maakte PvdA-staatssecretaris Jet
Bussemaker (Volksgezondheid, Welzijn en Sport) in een brief aan de Tweede Kamer bekend embryoselectie bij reageerbuisbevruchting te willen verruimen. Nu mogen embryos getest worden op ernstige erfelijke aandoeningen als de spierziekte van Duchenne. De gezonde embryos worden dan in de baarmoeder geplaatst. Bussemaker wil deze selectie ook toestaan bij erfelijke, agressieve vormen van borst- en darmkanker. Christenunie bleek hier echter fel tegenstander van. Bussemaker hernam de brief en het kabinet gaat zich nu over de kwestie buigen. Daarna volgt een nieuw standpunt.