Gemeente Zijpe


2008-06-05 Jongerenwerker in beeld
.

Sinds september 2005 is een jongerenwerker in de gemeente actief. Dit in de persoon van Justine Lomax. Zij heeft een opleiding in het Sociaal Cultureel Werk en al weer vele jaren ervaring met het jongerenwerk. Haar belangrijkste opdracht was en is om contacten te leggen met jongeren en jongerenorganisaties.

Onder de term van ambulant werk is zij veel op straat te vinden om met jongeren te spreken en waar nodig en mogelijk te begeleiden. We hebben het voornamelijk over de jongeren van 13 tot en met 18 jaar.

We hebben vaak het beeld dat jongeren alleen nog maar op straat hangen, rotzooi trappen, de buurt vervelen en geluidsoverlast veroorzaken. Dit is natuurlijk lang niet altijd het geval. Het betreft slechts een klein percentage jeugd wat veel overlast veroorzaakt. Met het overgrote deel van de jeugd gaat het prima. Heel veel jongeren willen ook gewoon deelnemen aan de dingen van alle dag. Jongeren willen meepraten over voorzieningen, het jeugdhonk en het organiseren van activiteiten.

Het is daarom van belang dat er een gesprekspartner in de gemeente is die met de jongeren overlegt, ze aanspreekt op hun gedrag, de problemen onderkent en waar mogelijk oplossingen aandraagt. Een moeilijkheidsfactor is de situatie dat je te maken hebt met ambulante groepen. Het is zelden een vaste groep die altijd op dezelfde plek aanwezig is. De personen wisselen doordat ze ouder worden en niet meer meedoen; de plek waar de groep zich ophoudt verschuift omdat deze niet meer interessant is; maar ook de toetreding van nieuwe jongeren die weer andere ideeën hebben over samenleving, gedrag etc.

Justine Lomax overlegt niet alleen met de jongeren maar ook met buurtbewoners, de politie, de gemeente en de jeugdhonken van Hyksos en WBO De Bayes en het Jeugdpanel. Het Jeugdpanel is opgezet als vorm van jeugdparticipatie. Na enkele jaren moeten we echter tot de conclusie komen dat het Jeugdpanel als vorm van jeugdparticipatie niet meer goed functioneert. Het blijkt steeds moeilijker om jongeren voor een dergelijk panel te interesseren. Het tijdsaspect is daarbij een bepalende factor. Leeftijd, studie en werk spelen hierin een duidelijke rol. Wel blijft Justine van mening, en met haar de gemeente, dat jeugdparticipatie van groot belang is voor de samenleving. In de afgelopen maanden is er een start gemaakt met jeugdparticipatie op projectmatige basis, wat op dit ogenblik goed werkt.
Andere belanghebbenden zoals de politie en de Dorpsraden vinden het erg belangrijk dat het jongerenwerk er is. De kwaliteit is goed, er zijn korte lijnen en de jongerenwerker is er als ondersteuner en aanjager van activiteiten.

Even een terugblik op 2007.

Als we kijken naar het ambulante werk zien we dat er veel energie is gaan zitten in de problematiek van de hangjeugd. Vooral nabij plekken met portieken en afdakjes zijn deze groepen te vinden. Rondhangende jeugd concentreert zich vooral in de dorpen Schagerbrug, Petten, Callantsoog en t Zand.
Dat betekent niet dat er niets gebeurd in de andere dorpen. Daar zijn het incidentele gevallen. Hierbij moet u niet lezen dat het maar een minimaal probleem behoeft te zijn. Om ook vanuit de gemeente steeds meer grip te krijgen op zaken is bijvoorbeeld in Burgerbrug gestart met een project leefbaarheid Burgerbrug.
Om de lijnen kort te houden neemt Justine Lomax ook deel aan de Denktank Jeugd & Veiligheid Zijpe. Dit is een structureel overleg waar naast de Jongerenwerker ook enkele medewerkers van de gemeente, de politie, de burgemeester en/of de portefeuillehouder samenleving aan deelnemen.

Het Jeugdpanel heeft in 2007, ondanks de bemensing aan een aantal zaken meegewerkt; van de organisatie van de Skateday in Petten tot de uitbreiding van de skatevoorziening in Petten en het realiseren van een skatevoorziening en pannakooi in t Zand. Men heeft nieuwe leden trachten te werven via een informatiecampagne en deelgenomen aan de gezamenlijke middag voor Jeugdraden uit de regio.

Ook vanuit het Jongerenwerk zijn er een aantal activiteiten georganiseerd. Een regionaal Boarding straatvoetbaltoernooi samen met een aantal andere gemeente en een regionaal Skate evenement.

Daarnaast heeft Justine Lomax ondersteuning verleend aan de Jongerenverenigingen. Voorbeelden hiervan zijn het aanbod van ee IVA cursus (Instructie Verantwoord Alcoholgebruik) of EHBDU curus (Eerste Hulp Bij Drugincidenten in het Uitgaanscircuit) aan besturen en vrijwilligers van de jongerenverenigingen en de hulp bij fondsenwerving. Verder heeft onze Jongerenwerker de taak om een goed netwerk op te bouwen om de samenwerking zo optimaal mogelijk te krijgen en te behouden. In 2007 waren dit de gemeente, politie, dorpsraden, jeugd- en jongerenverenigingen, buurtbewoners, scholen, sportverenigingen en vrijwilligers.

Kortom; de functie van de Jongerenwerker is een belangrijke spilfunctie binnen onze gemeente en de contacten daarbuiten. Indien u denkt de jongerenwerker nodig te hebben neem dan contact met haar op via haar e-mailadres justine.lomax@kern8.nl of telefonisch via haar mobiele telefoonnummer 06-26572678.