Plasterk neemt handreiking amateurkunstbeleid in ontvangst

05/06/2008 10:54

Kunstfactor

Minister Plasterk nam woensdag 4 juni Amateurkunstbeleid OK in ontvangst, een leidraad voor gemeenten. Amateurkunst staat momenteel volop in de politieke en maatschappelijke belangstelling. Kunstfactor en VNG ontwikkelden een middel om deze belangstelling te vertalen naar gemeentelijk kunst- en cultuurbeleid. Gemeenten spelen een cruciale rol in het creëren van randvoorwaarden voor het kunnen meedoen aan amateurkunst.

Tijdens de overhandiging van de publicatie benadrukte minister Plasterk het belang van actieve kunstbeoefening in Nederland. "Je hoeft mij niet te vertellen dat amateurkunst het leven mooi maakt", zei hij stellig. "Er is niks mooier dan amateurkunst!"

Plasterk droeg het afgelopen jaar fors bij aan de grote aandacht voor amateurkunst. In zijn nota 'Kunst van Leven' deed hij een aantal toonaangevende uitspraken over de participatie van burgers aan het culturele leven. Bijzonder is vooral het daarin opgenomen 10-puntenplan als stimulans voor een breed programma voor amateurkunst en cultuurparticipatie.

Bijdrage aan cultuurbeleid

Amateurkunstbeleid OK wil een bijdrage leveren aan het cultuurbeleid van minister Plasterk. Het is een instrument om amateurkunst in het middelpunt van de samenleving te plaatsen.

Het eerste deel biedt aanknopingspunten voor het vormgeven van gemeentelijk amateurkunstbeleid. Ter inspiratie en illustratie volgen een aantal voorbeelden uit de praktijk. Het tweede deel bevat relevante achtergrondinformatie, zoals een model subsidieverordeningen.

Waarde van amateurkunst

Amateurkunst heeft naast intrinsieke waarde grote betekenis voor de economie en de sociale cohesie binnen gemeenten en wijken. Een instrument om participatie van burgers te bevorderen is bijvoorbeeld de verbinding van amateurkunst met Brede Scholen. Amateurkunst als onderdeel van het wijkenbeleid is hiervoor een ander middel. De positieve effecten van amateurkunst zijn aanzienlijk omdat de deelname veel groter en sociaal veel meer gespreid is dan de professionele kunsten.

Amateurkunstbeleid OK kwam tot stand in samenwerking met het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap en wordt gratis aangeboden aan alle Nederlandse gemeenten. Het Cultuurfonds Bank Nederlandse Gemeente ondersteunde het project financieel.

Een foto van dit onderwerp is (rechtenvrij) beschikbaar op ANP Fotonet (www.anp-photo.nl) en zichtbaar op www.perssupport.nl.





http://www.kunstfactor.nl