Werkgroep Vluchtelingen Vrij

Het Groninger migrantenbeleid: van integratie naar assimilatie

Het College van B&W wil een radicale koerswijziging voor zelforganisaties binnen het Groninger integratiebeleid. Vandaag kunnen de gemeenteraadsleden hun licht over deze nieuwe nota Een visie op zelforganisaties 2009-2012 laten schijnen.

Wat is er aan de hand?

In 2004 was de gemeente overtuigd van de rol die zelforganisaties -dit is een vereniging of stichting van migranten met als doel het behartigen van belangen en het organiseren van activiteiten- bij het integreren in de Groninger samenleving speelden. De achterliggende gedachte was dat het behoud van de eigen identiteit een van de voorwaarden voor het welslagen van integratie is. Om die reden werd besloten om deze organisaties subsidie te verstrekken. Onze verenigingen kregen bijvoorbeeld subsidie om een ontmoetings- en werkruimte te huren en activiteiten te ontwikkelen. Want zo schreef de gemeente in 2004: zelforganisaties fungeren naast hun ontmoetingsruimte- en ontspanningsruimte (...) in toenemende mate als netwerkpartner van de gemeente.

Het College van B&W komt vandaag met een evaluatienota. In deze nota staat dat de uitgangspunten en het beleid getoetst zijn. Wij vragen ons af met wie en waaraan?

De subsidies voor ontmoetings- en werkruimten voor zelforganisaties worden stopgezet. Tevens wordt de subsidie voor het organiseren van activiteiten voor de eigen groep aan banden gelegd. Alleen díe activiteiten die in samenwerking met andere maatschappelijke en of zelforganisaties worden georganiseerd worden nog gehonoreerd.

Daarnaast is het college van B&W bereid subsidie te verstrekken aan activiteiten voor het behoud van de eigen identiteit. Activiteiten in het kader van ontmoeting, ontspanning, sport, religie, politiek, onderwijs en levensbeschouwelijke en culturele activiteiten worden echter niet langer gesubsidieerd.

Had het college daadwerkelijk de nota getoetst aan de praktijk en geluisterd naar de stem van niet-westerse migranten dan was zij met een andere nota gekomen.

Dan was het college van het belang van culturele activiteiten en eigen ontmoetings- en werkruimtes voor zelforganisaties overtuigd geweest.

Als stichtingen hebben wij dit geprobeerd duidelijk te maken. De gemeente heeft ons wel gehoord, maar niet geluisterd.

Het bestaansrecht als zelforganisatie wordt ons door deze nieuwe nota ontnomen. Het wordt niet-westerse migranten onmogelijk gemaakt uiting te geven aan hun culturele achtergrond en levensbeschouwelijke activiteiten binnen de eigen groep.

Het vreemde is dat de gemeente impliciet van het belang van zelforganisaties en het behoud van de eigen identiteit overtuigd is: regelmatig wordt er bij ons aangeklopt voor advies en ondersteuning....

Burgemeester Wallage zei in 2004 bij de presentatie van het boek van ex-gemeenteraadslid Gladys Mejias:

"Laat me het vandaag duidelijk zeggen: wie zich verzet tegen integratie met behoud van eigen identiteit heeft geen integratie op het oog, maar assimilatie. Geen inburgering, maar onderdompeling"

Hoe kunnen wij onze eigen identiteit bewaren als wij geen ontmoetings- of werkruimte hebben en geen activiteiten mogen ontplooien?

Wij kunnen maar één conclusie trekken: met deze nieuwe nota voert het College van B&W niet langer een integratiebeleid maar een politiek van onderdompeling.

Abubaker Ali Said, bestuurslid Stichting Somaliers Groningen, Massoud Djabani bestuurslid Payam, stichting van Iraniërs, Abdi Hussein en
Hans Alderkamp


http://home.wanadoo.nl/werkvluchtvrij/