Radboud Universiteit Nijmegen


Nijmegen, 5 juni 2008

Internationale erkenning voor jarige nachtschade

3145 wilde broers en zussen van tomaat en paprika worden bewaard in Nijmegen. Een belangrijke genenbank voor een plantenfamilie die wereldwijd op het menu staat. Op 12 juni viert de verzameling - de grootste ter wereld - zijn vijftigste verjaardag met een wetenschappelijk symposium.

De Nijmeegse nachtschadeverzameling is onlangs, eind mei 2008, opgenomen in het Multilaterale Systeem van Toegang en Opbrengstdeling. Dit systeem maakt deel uit van het Internationaal Verdrag inzake Plantaardige Genetische Bronnen voor Voedsel en Landbouw. Binnen dit verdrag zijn 64 belangrijke voedsel- en voedergewassen geselecteerd om opgenomen te worden, waaronder dus ook de nachtschaden. In het verdrag is een aantal bepalingen vastgelegd die in de toekomst het behoud en verantwoord gebruik van de collectie garanderen. Ook de collecties van het Centrum voor Genetische Bronnen (CGN) in Wageningen en de appelcollecties van de Pomologische Vereniging Noord-Holland en de Stichting Fruithof Frederiksoord zijn in mei in het Multilaterale Systeem van Toegang en Opbrengstdeling opgenomen. Lees en kijk op:

http://www.ru.nl/wetenschapsagenda/editie_18_-_04_06_08/beeld/

Foto's mogen worden overgenomen met vermelding van de fotograaf: Dick van Aalst, Radboud Universiteit. Foto's zijn in hogere resolutie verkrijgbaar bij de Wetenschapsredactie.

Met vriendelijke groet,
Bets Berntsen
Anja van Kessel
Iris Roggema

Wetenschapsredactie Radboud Universiteit Nijmegen
De link voor de media
024 3616000
wetenschapsredactie@communicatie.ru.nl