Gemeente Nijefurd


Opwaardering dagrecreatieterrein It Soal Workum

5464 DGem Nijefurd 016.jpg

De gemeente Nijefurd wil recreëren op dagrecreatieterrein `It Soal' in Workum aantrekkelijker maken. Zo worden er diverse bankjes en prullenbakken geplaatst. De entree wordt duidelijk herkenbaar. Auto's zijn niet toegestaan op het terrein en is verder alleen toegankelijk voor voetgangers. Ook komt er bij de parkeerplaats een fietsenstalling. Voor het seizoen van 2009 wil de gemeente een speelvoorziening realiseren.

Het beheer wordt vooralsnog door de recreatiewachten van de gemeente opgepakt. In de vakantieperiode zijn deze dagelijks op het terrein aanwezig. Mogelijk wordt er in de toekomst een andere beheerder aangesteld. Wethouder Jimmo Smit; "It Soal is een uniek dagrecreatieterrein met een zandstrand, dat voor veel doeleinden geschikt is. De gemeente denkt met de maatregelen de samenhang tussen de recreatieve onderdelen sterk te verbeteren, zodat het gebied is afgestemd op de wensen van de recreant."

Surfen

Vrij kitesurfen kan bij It Soal van 1 september tot 1 juni. Een ballenlijn geeft de opstap- en landingszone voor kiters aan. In de maanden juni, juli en augustus is het terrein niet vrij toegankelijk voor kitesurfen. Alleen de twee kitesurfscholen Sky High en Kitemobil mogen lessen geven.

De Punt

Dagrecreanten kunnen het gehele terrein, inclusief `De Punt', gebruiken om te zwemmen/recreëren. De Punt krijgt de aanduiding `zeilevenemententerrein' en is openbaar toegankelijk. Er zijn per jaar maximaal 8 zeilevenementen onder verantwoordelijkheid van Zeilvereniging Workum (ZVW) toegestaan op `De Punt'. Aanvullend mogen organisatoren via gemeentelijke vergunning maximaal 5 andere zeil- en surfevenementen per jaar organiseren.

Download hier het beheersplan 'It Soal'.
relevante downloads

* Beheersplan 'It Soal'.pdf (2.41 MB)