Chronisch zieken en Gehandicapten Raad Nederland

Werkende Wajongers gaan erop achteruit

De arbeidsparticipatie van Wajongers verhogen. Dat is wat minister Donner met zijn plan voor de Wajong wil bereiken. De CG-Raad is daar blij mee, maar vraagt zich af of dit doel gehaald wordt. Werkgevers worden onvoldoende geprikkeld. Werkende Wajongers gaan er in de plannen op achteruit. Bovendien dreigen de huidige Wajongers helemaal te worden vergeten.

Werkgevers

De CG-Raad vindt het positief dat de regering streeft naar een hogere participatie van jongeren met beperkingen. Donner wil nieuwe Wajongers per 2010 werk aanbieden. Het probleem is echter, dat er nauwelijks geschikte banen voor Wajongers zijn. Om daar verandering in te brengen zijn vergaande maatregelen nodig. Afspraken maken in de CAO en vermindering van administratieve lasten voor werkgevers, zoals het kabinet voorstelt, zijn druppels op een gloeiende plaat. Daarmee wordt het schrijnende gebrek aan banen niet opgelost. Er gloort nu hoop, omdat het kabinet aankondigt, dat "aanbevelingen over de rol van de overheden en andere publieke instanties als werkgever vanuit een positieve grondhouding nader bekeken zullen worden". Als dit leidt tot concrete maatregelen zou dit een historische doorbraak betekenen.

Inkomenspositie

Voor de huidige Wajongers is werk vaak niet lonend. Minister Donner had aangekondigd daar wat aan te zullen doen. Maar wat blijkt nu? Werkende Wajongers gaan er vergeleken met de huidige situatie vaak op achteruit! Inkomsten tot 20% van het minimumloon moet de Wajonger inleveren, van het meerdere mag hij 50% houden tot een inkomen van 100% van het minimumloon. Loonaanvulling boven de 100% - wat nu nog mogelijk is - lijkt daarmee van de baan.

Studenten

Verder verslechtert ook het inkomen van studerende Wajongers. Zij krijgen vanaf 2010 maximaal 25% van het minimum(jeugd)loon als aanvullende uitkering. Hierdoor dreigt een toename van studie-uitval. Want een bijbaan naast de studie is vaak niet haalbaar. En lenen is onaantrekkelijk omdat een goed inkomen later niet zeker is.

Afgeschreven

De CG-Raad heeft ook nadrukkelijk aandacht gevraagd voor de huidige Wajongers: 170 duizend mensen! Zij komen in de plannen nauwelijks voor. Bijna alle maatregelen zijn gericht op nieuwe Wajongers vanaf 2010. De huidige Wajongers worden blijkbaar voor de rest van hun leven afgeschreven. Dat is onacceptabel.

Positief

De CG-Raad vindt het positief dat er betere reïntegratievoorzieningen komen. Aanpassingen van de werkplek zullen bijvoorbeeld volledig worden vergoed. Ook zelfstandigen komen straks in aanmerking voor voorzieningen. Verder krijgen jobcoaches een grotere rol. En er komt één aanspreekpunt voor werkgevers: het servicecentrum Wajong.


* Klik hier voor een uitgebreide reactie van de CG-Raad op het kabinetsplan

(Geplaatst: 5 juni 2008)