Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer

Nederlands bedrijf wint Europese milieuprijs

05-06-2008

Het Koninklijk instituut voor de Tropen (KIT) heeft in Brussel de European Business Award for the Environment (EBAE) gewonnen. Het KIT kreeg de prijs in de categorie 'internationale samenwerking' voor het opzetten van Mali Biocarburant.

Dit Malinese bedrijf produceert op duurzame wijze biodiesel van jatropha-noten. De noten groeien aan heggen die door boeren worden aangeplant om hun akkers te beschermen tegen erosie. De productie gaat niet ten koste van voedsellandbouw of oerbos.

Begin dit jaar won het KIT met het Mali Biocarburant bedrijf ook al het Ei van Columbus, een prijs voor maatschappelijk verantwoord ondernemen die door VROM en zes andere ministeries is ingesteld. De jury liet het feit dat deze methode van biobrandstofwinning geen landbouwgrond opeist zwaar wegen in haar besluit. alternatieve tekst
De Jatropha noot op Mali waarvan duurzame biodiesel wordt gemaakt.

Malinese boeren verkopen de jatropha-noten door aan hun coöperatie die er olie van perst. Dit levert de boeren een aanvullend inkomen op naast hun reguliere, maar lage landbouwinkomsten. De coöperatie verkoopt de olie vervolgens aan het bedrijf Mali Biocarburant dat de biodiesel produceert.

Meer info:

website KIT: http://www.kit.nl/smartsite.shtml?ch=FAB&id=4365

website EBAE: http://ec.europa.eu/environment/awards/index_en.htm