Gemeente Amersfoort

Persbericht

Afdeling Communicatie

nummer: 129

datum: 5 juni 2008

De hoogste tijd voor het bestrijden van laaggeletterdheid

De gemeente De gemeente Amersfoort vindt het de hoogste tijd om laaggeletterdheid te bestrijden en zet daar de komende drie jaar fors op in. Maar daar zijn anderen bij nodig. Daarom organiseert de gemeente samen met het ROC Midden Nederland op 9 juni een startconferentie voor directeuren en personeelsfunctionarissen van bedrijven en instellingen. De voorzitter van deze conferentie is Gerda Havertong.

Wat is laaggeletterdheid?
Laaggeletterde mensenn zijn mensen die veel moeite hebben veel moeite met lezen en schrijven,. kunnen hun Ook het bijhouden van hun administratie meestal niet goed bijhouden geeft vaak problemen en staan in de in de steeds digitaler wordende samenleving staan zij vaak aan de kant. Amersfoort telt zo'n 12.000 laaggeletterden: me. Deze mensen die komen regelmatig in de problemen komen, thuis, op hun werk en in hun sociale omgeving.

Maatschappelijk probleem
Laaggeletterdheid is niet alleen niet alleen een probleem voor de mensenlaaggeletterden zelf. Het kost de . Laaggeletterdheid kost de samenleving circa 535 miljoen euro per jaar. Daarnaast hebben bedrijven met laaggeletterde werknemers extra kostenook heel veel geld. Laaggeletterde werknemers kunnen steeds moeilijker meedoen aan het arbeidsproces. Denk aan de hoeveelheid geschreven informatie die verwerkt moet worden voor bijvoorbeeld kwaliteitszorg en veiligheid. ODaardoor leidt laaggeletterdheid tot productiviteitsverlies, veiligheidsrisico's en gebrekkige communicatie binnen bedrijven en met klanten. Ook in gezinnen veroorzaakt levert laaggeletterdheid proprobblemenop. Vaak zonder het zelf te beseffen aaggeletterde ouders kunnen dezijn laaggeletterde ouders veel minder in staat de schoolkansen van hun kinderen veel minder goed positief te beïnvloeden. Het ontbreken van taal- en rekenvaardigheden heeft daardoor ook grote gevolgen voor toekomstige generaties.

Laaggeletterdheid bestrijdeen
Zoveel mogelijk laaggeletterde mensenn moeten beter leren lezen en schrijven, met de computer leren omgaan en hun administratie leren bijhoudenmoeten geletterden worden. Zij kunnen hiervoor bijvoorbeeld Dit is mogelijkterecht bij een ROC. door een goed aanbod van op maat gesneden cursussen. De gemeente heeft ROC Midden Nederland de opdracht gegeven koopt hiervoor allerlei op maat gesneden cursussen te organiserenextra cursussen in bij het ROC Midden Nederland. Streven is dat deze cursussen allemaal vol komen. Hiervoor doet de gemeente een beroep op andere organisaties. Bijvoorbeeld op werkgevers die hun laaggeletterde werknemers stimuleren om op cursus te gaan. Of op leerkrachten die laaggeletterde ouders de weg naar een cursus wijzen. Maar het is niet makkelijk om iemand op zijn laaggeletterdheid aan te spreken. En laaggeletterden hebben vaak meerdere duwtjes in de rug nodig. Daarom biedt de gemeente workshops aan waarin handvatten worden aangereikt voor het herkennen van laaggeletterdheid, het voeren van gesprekken en het stimuleren van laaggeletterden om een cursus te volgen. Daarnaast vindt een groot aantal acties in de wijken plaats om het probleem van laaggeletterdheid onder de aandacht te brengen en medewerking van organisaties te krijgen.

Laaggeletterdheid voorkomen
Het is ook belangrijk om ervoor te zorgen dat toekomstige schoolverlaters wel goed kunnen lezen en schrijven.belangrijk om te voorkomen dat er nieuwe laaggeletterden van school komen. Natuurlijk is dat een taak van het onderwijs. Maar ook de gemeente voelt zich verantwoordelijk en Daarom subsidieert de gemeente bijvoorbeeld voor- en vroegschoolse educatie. Hierdoor ontstaat een doorgaande taallijn voor kinderen vanaf de peuterspeelzaal tot en met de basisschool.

Leesbare informatie
Veel brieven en formulieren die mensen thuis krijgen zijn moeilijk te begrijpen. Ook mensen die goed kunnen lezen en schrijven hebben hier regelmatig problemen mee. Daarom gaat de gemeente het goede voorbeeld geven. Een taalwerkgroep ontwikkelt een aantal hulpmiddelen om duidelijk taalgebruik te bevorderen. Ook worden veel standaardbrieven en formulieren herschreven.

Informatie: Petri den Doop, communicatieadviseur voor de sector Welzijn, Sociale Zekerheid en Onderwijs (WSO), telefoon 033 469 43 55, e-mail pca.dendoop@amersfoort.nl.

Programma Startconferentie Aanpak Laaggeletterdheid op 9 juni: 14.30 uur ontvangst
15.00 uur opening door een ervaringsdeskundige en de voorzitter Gerda Havertong 15.10 uur presentatie van Jan Jongeneelen, projectmanager CINOP en Lodewijk van Noort, projectmanager Stichting Lezen & Schrijven 15.25 uur toelichting door een ervaringsdeskundige 15.30 uur toespraak Gerda Eerdmans, wethouder Onderwijs 15.40 uur toelichting door een ervaringsdeskundige 15.45 uur presentatie Gerrie van Sunder, directeur sector Educatie ROC Midden Nederland 16.00 uur thematafelgesprekken
16.30 uur plenaire terugkoppeling met discussie
17.00 uur sluiting
17.05 uur borrel

De pers is van harte welkom tijdens de conferentie. Fotograferen is toegestaan in overleg met de betrokken aanwezigen.



Gemeente Amersfoort