Gerard van der Steenhoven nieuwe decaan Technische Natuurwetenschappen

05/06/2008 11:51

Universiteit Twente

De Universiteit Twente heeft prof.dr. Gerard van der Steenhoven benoemd tot decaan van de faculteit Technische Natuurwetenschappen. De benoeming gaat in per 1 september 2008. Prof. Van der Steenhoven is momenteel verbonden aan het FOM-instituut NIKHEF.

Van der Steenhoven is hoogleraar Natuurkunde en sinds 1989 verbonden aan het FOM-instituut voor Subatomaire Fysica NIKHEF in Amsterdam, de laatste jaren als programmaleider Astrodeeltjesfysica. Daarnaast is hij bijzonder hoogleraar aan de Rijksuniversiteit Groningen. Vanuit zijn leidinggevende functie aan het NIKHEF is hij een belangrijke vertegenwoordiger van de Nederlandse natuurkunde in verschillende internationale organisaties, op vakinhoudelijk en beleidsmatig niveau. Zo is hij oprichter en voorzitter van de Commissie voor de Astrodeeltjesfysica in Nederland (CAN) en namens Nederland bestuurslid van een EU-netwerk van onderzoeksorganisaties op dit vakgebied. Ook is hij voorzitter van de Nederlandse Natuurkundige Vereniging (NNV).

Met Van der Steenhoven kiest de Universiteit Twente voor een eminent natuurkundige die tegelijk een ervaren strateeg en bestuurder is. De faculteit Technische Natuurwetenschappen staat voor belangrijke uitdagingen, zoals het vergroten van de belangstelling voor chemie en natuurkunde en het verder uitbouwen van opleidingen en onderzoek op het terrein van de technische geneeskunde en biomedische technologie. De nieuwe decaan hierover: "Het aantrekkelijke van de faculteit TNW is dat hier onderzoek van het hoogste niveau samenkomt met een goedgekozen verzameling aansprekende bèta-opleidingen. Daarmee moet het mogelijk zijn om de genoemde ambities te verwezenlijken."

Prof. Gerard van der Steenhoven is de opvolger van prof. Alfred Bliek, die in november 2007 zijn carrière heeft voortgezet aan de Universiteit Utrecht en van prof. Matthias Wessling die hem sindsdien tijdelijk verving.

De faculteit Technische Natuurwetenschappen is een faculteit met 700 medewerkers en 1100 studenten. De faculteit verzorgt bachelor- en masteronderwijs in de opleidingen Advanced Technology, Technische Geneeskunde, Technische Natuurkunde, Chemische Technologie en Biomedische Technologie. Het onderzoek is ondergebracht in vrijwel alle technische onderzoeksinstituten van de UT, en loopt uiteen van nanotechnologie tot 'tissue engineering' en van supergeleiding tot duurzame energie.





http://www.utwente.nl




Universiteit Twente