Vereniging Natuurmonumenten


NATUURORGANISATIES PLEITEN VOORVEILIGE INRICHTING N 224 03-06-2008

Extra maatregelen
Natuurorganisaties pleiten in een brief aan de provincie Gelderland voor extra maatregelen om de N224, de weg tussen Arnhem en Otterlo, veilig te maken voor automobilisten, recreanten en fauna. De provincie heeft groot onderhoud gepland aan een deel van de N224. De natuurorganisaties (Natuurmonumenten, Staatsbosbeheer, Geldersch Landschap en Geldersche Kastelen, Faunabeheereenheid Veluwe) vinden dat de provincie onvoldoende maatregelen in het plan heeft opgenomen om de weg veilig passeerbaar te maken voor recreanten en fauna. Zij vrezen dat de weg nog onveiliger wordt.

Aanrijdingen
Volgens Machiel Bosch, beheerder bij Natuurmonumenten van natuurgebied Planken Wambuis, is de N224 een gevaarlijke weg. `In de periode 2003-2007 waren er 250 aanrijdingen met wild (wild zwijn, edelhert en ree). Op de N224 vond daarmee 14% van alle verkeersaanrijdingen met wild op de Veluwe plaats. Daarmee staat de N224 in de top-tien van gevaarlijke wegen op de Veluwe. Ook voor het recreatieve verkeer doen zich vaak onveilige situaties voor ter hoogte van een aantal belangrijke oversteekpunten, zoals bij restaurants en ingangen van natuurgebieden die aan de weg gelegen zijn.'

Voorstel
De natuurorganisaties pleiten er bij de provincie voor om de verkeerssnelheid op delen van N224 te verlagen naar 60km/uur en bij het groot onderhoud de weg hiervoor in te richten. Tevens verzoeken zij om op meer plekken met druk recreatief verkeer voorzieningen aan te leggen die veilig oversteken van recreanten mogelijk maken. Het vergroot de mogelijkheid voor recreanten en fauna om de weg veilig over te steken en het vergroot de mogelijkheid voor de automobilist om veilig tot stilstand te komen mocht er plotseling een wandelaar, fietser of wild de weg oversteken.

Druk
Dagelijks passeren meer dan 10.000 motorvoertuigen de N224. Naar verwachting zal dit aantal toenemen als de bouwplannen bij Ede-Oost gerealiseerd zijn. Daarnaast zijn er ecoducten over A12, A50 en N310 gepland en wordt de infrastructuur voor fietsers verbeterd. Dit zal leiden tot extra recreatieve passages en faunabewegingen over de N224. Door deze hoge verkeersintensiteit, gekoppeld met de snelheid van 80 km/uur is de N224 moeilijk oversteekbaar voor wandelaars, fietsers, ruiters en fauna.

Meer informatie
Voor nadere informatie: Wim Goedhart, extern beleid, tel. 026 35 23 443 of Machiel Bosch, beheerder, tel. 026 48 22 219 of 06 53 54 51 38