Bron:

Werkgr

Van integratie naar assimilatie binnen het Groninger migrantenbeleid

Het college van B&W wil een radicale koerswijziging doorvoeren in haar beleid ten aanzien van zelforganisaties van migranten. Het behoud van eigenidentiteit voor niet-westerse migranten als uitgangspunt van het integratiebeleid wordt niet langer ondersteund. Daarnaast moeten de specifieke zelforganisaties hun ontmoetings- en werkruimte sluiten.

Deze nieuwe plannen zijn vastgelegd in een Hoofdlijnennota 2009-2012 onder directe verantwoordelijkheid van de SP-wethouder van `integratie' Peter Verschuren.. De zelforganisaties krijgen vanaf 2009 geen subsidie meer om te besteden aan ontmoeting, ontspanning, sport, religie, politiek,onderwijs, levensbeschouwelijke en culturele activiteiten. Wij begrijpen niet wat er voor het college voor gronden nog overblijven voor het toekennen van activiteitensubsidie voor het behoud van onze eigen identiteit. Te meer daar de zelforganisaties geen zelfstandige activiteiten meer mogen organiseren vanuit de integratiepot. Ze mogen alleen nog activiteiten organiseren met andere zelforganisaties en/of een organisatie als de christelijke vrouwenbond of zeeverkenners.

Om de politieke koerswijziging te rechtvaardigen heeft het college een evaluatierapport van het migrantenbeleid van de afgelopen vier jaar geschreven. Daarin worden de uitgangspunten van het migrantenbeleid van 2004 onvolledig weergegeven. De passages waarin het belang van het ontwikkelen van een dubbele identiteit voor migranten en de gronden waarom specifieke zelforganisaties recht hebben op subsidie voor een eigen ontmoetings- en werkruimte zijn weggelaten. Het heeft er alle schijn van dat het evaluatierapport is toegeschreven naar de geplande beleidswijziging.

De politieke koerswijziging komt niet zomaar uit de lucht vallen. Al vanaf 1983 profileert wethouder Verschuren zich met zijn Groningse afdeling van de SP met het standpunt dat niet-westerse migranten zich eenzijdig moeten aanpassen in de witte Nederlandse samenleving.

Hoe kan het dat CDA minister Verhagen in tegenstelling tot de PvdA en GroenLinks leden van het college wel inziet, dat niet alleen de politieke visie van Trots op Nederland en de PVV, maar ook die van de SP integratie in de weg staat?

Hans Alderkamp,
medewerker Werkgroep Vluchtelingen Vrij