Gemeente Utrecht


Mondelinge vragen Europalaan Utrecht

Ingrid de Bondt, fractievoorzitter VVD

Tijdens de Commissie Verkeer en Beheer van 15 april heeft de VVD een
rondvraag gesteld over de verbreding van de Europalaan. De rechter heeft op 2 april 2008 uitspraak gedaan over deze verbreding: deze is juridisch niet geborgd. De gemeente moet de verbreding voor 2 juni legaliseren, op straffe van een dwangsom.

De VVD heeft de volgende vragen:

1. De ruimtelijke procedure is gestart, maar de situatie is nog niet gelegaliseerd. Waarom nog niet? U heeft tijdens de Commissie vergadering immers aangegeven: "de gemeente zal vóór de gestelde datum de verbreding kunnen legaliseren."

De VVD fractie heeft de uitspraak inmiddels kunnen inzien. De rechter heeft geëist dat u een besluit op bezwaar neemt op of voor 2 juni 2008.

2. Heeft u dit besluit reeds genomen? Zo nee, vindt u het zelf dan ook niet ongehoord dat u geen gevolg geeft aan de eis van de rechter? Waar betaalt u de dwangsom van?
3. Wanneer gaat u het besluit op bezwaar nemen?

De rechter heeft in de uitspraak van 2 april aangegeven dat de situatie na reconstructie vergeleken moet worden met de situatie in het bestemmingsplan. Het bestemmingsplan van de Europalaan is zwaar verouderd (1978). U was bekend met deze uitspraak toen u de Commissie vertelde dat u een sterke zaak had inzake de Majellaknoop tijdens de Commissievergadering van 15 april jl. De VVD kan niet anders dan concluderen dat u had moeten weten dat u geen sterke zaak had. U wist immers al dat de rechter een vergelijking wilde van de luchtkwaliteit na reconstructie, en hoeveelheid verkeer met luchtverontreiniging maximaal mogelijk, binnen het vigerende bestemmingsplan.

4. Waarom heeft u bij het interpellatiedebat over de Majellaknoop niet aangegeven dat er zich bij de Europalaan al eerder een vergelijkbare situatie heeft voorgedaan?
5. Het College beraamt zich momenteel op de vervolgstappen bij de Majellaknoop. Kijkt u ditmaal wel naar de situatie rondom de Europalaan en andere luchtkwaliteit / verkeerskundige debacles?




Gemeente Utrecht