Partij van de Arbeid

Den Haag, 5 juni 2008

Vragen lid Van Dam (PvdA) aan de Minister voor Ontwikkelingssamenwerking en de Minister van Buitenlandse Zaken

over de mogelijke chantage door de Zimbabwaanse autoriteiten bij het verstrekken van voedselhulp aan de Zimbabwaanse bevolking en over de arrestatie van oppositieleider Tsvangirai.


1. Heeft u kennisgenomen van het bericht dat President Mugabe van Zimbabwe door Human Rights Watch ervan wordt beschuldigd voedselhulp te gebruiken voor politieke chantage van de Zimbabwaanse bevolking*?


2. Zo ja, op welke wijze wordt voedselhulp door het regime van Mugabe gebruikt om een deel van de eigen bevolking te chanteren? Welke mogelijkheden ziet de regering om dergelijk misbruik te stoppen?


3. Is het correct dat er de garantie is dat de voedselhulp van het World Food Programme (WFP) in Zimbabwe niet voor politieke doeleinden wordt gebruikt? Zo ja, hoe wordt er op toegezien dat voedselhulp van het WFP absoluut niet voor politieke doeleinden wordt gebruikt?


4. Zijn er andere hulporganisaties die te maken hebben met de genoemde wijze van handelen door het regime van Mugabe? Zo ja, is Nederland betrokken bij de financiering van deze hulporganisaties?


5. Heeft u tevens kennisgenomen van de arrestatie van de Zimbabwaanse oppositieleider Morgan Tsvangirai? Kunt u dit bericht via uw eigen bronnen bevestigen?


6. Zo ja, op welke gronden is hij gearresteerd? Heeft u bij de Zimbabwaanse autoriteiten protest aangetekend tegen de arrestatie van de heer Tsvangirai?


7. Wat is uw appreciatie van de recente gebeurtenissen in Zimbabwe? Hoe beoordeelt u de huidige stand van zaken in het licht van de komende tweede ronde van de presidentsverkiezingen?


* zie onder meer teletekst 4/6/08

Persvoorlichting Tweede Kamer-fractie Partij van de Arbeid Plein 2
Postbus 20018
2500 EA Den Haag
T 070 318 2694
E s.boting@tweedekamer.nl