Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap

De voorzitter van de Tweede Kamer
der Staten-Generaal
Postbus 20018
2500 EA Den Haag

Den Haag Ons kenmerk
4 juni 2008 VO/OK/22338 3 juni 2008

Onderwerp
examens Glen Mills school

Via de mail van 3 juni 2008 ontving ik het verzoek van het lid K. van Velzen (SP) te reageren op het bericht dat examens aan de Glen Mills school ongeldig zijn verklaard. De situatie is als volgt.
Vier leerlingen van de Glen Mills school leggen als extraneï examens af bij het Edisoncollege te Apeldoorn. Deze examens vallen onder de verantwoordelijkheid van het bestuur resp. de rector van dit college. Bij het examen Duits is geconstateerd dat de vier leerlingen zijn geholpen door een leraar van de Glen Mills school.
Zoals het hoort en is bepaald in het Eindexamenbesluit (artikelen 5 en 43) heeft de rector in overleg met de inspectie voor het onderwijs dit examen ongeldig verklaard. Dit geldt voor alle scholen waar onrechtmatigheden tijdens de examens worden geconstateerd. De overig afgelegde examenvakken blijven wel geldig. Het is dan ook correct dat geen uitzondering is gemaakt voor deze vier leerlingen. Zij krijgen voor het vak Duits een herkansing op 17 juni aanstaande. Deze wordt aangemerkt als 1e kans zodat - indien nodig ­ er nog een extra herkansing kan plaatsvinden medio augustus 2008.
De Glen Mills school heeft disciplinaire maatregelen jegens de betreffende leraar genomen. Aangezien de verantwoordelijke school ­ daar waar het examen wordt afgenomen - correct heeft gehandeld, is er voor mij geen aanleiding hierin te treden.

De staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap,

Marja van Bijsterveldt-Vliegenthart