Nederland voor het eerst bij prestigieuze 'Junior Water Prize' Zweden

05/06/2008 12:14

NWP - Stichting Netherlands Water Partnership

Nederland stuurt voor het eerst een afvaardiging naar de wereldwijde waterwedstrijd 'Stockholm Junior Water Prize', die wordt gehouden tijdens de World Water Week van 17 tot 23 augustus in Zweden. Doel is jongeren te betrekken bij de wereldwijde waterproblematiek. In de afgelopen weken vonden de voorronden plaats onder de titel 'Knappe Waterhoofden Wedstrijd'. Het 'Knapste Waterhoofd' gaat Nederland vertegenwoordigen in Stockholm.

Arie Kraaijeveld, voorzitter van het Nederlands Water Partnerschap (NWP), zal op 11 juni de winnaar bekendmaken tijdens het symposium 'Innovatie, Water en Gezondheid' op de Eindhovense High Tech Campus. Behalve NWP zijn het ministerie van Verkeer & Waterstaat en de Nationale Jeugdraad initiatiefnemers van de prijsvraag voor scholieren van vijftien tot en met twintig jaar.

Zes jongeren zijn genomineerd. Hun werkstukken zijn zeer divers en van hoog niveau, zegt projectleider ir Huiberdien Sweeris van het NWP. Behalve twee scripties over blauwe energie ofwel osmose gaat een studie over ontzilting van zout water voor de landbouw met een elektrospray. Een ander team zond een werkstuk in over het effect van de waterkwaliteit op de aanwezigheid van macro-invertebraten, ofwel ongewervelde zoetwaterdieren en micro-organismen. De twee laatste scripties behandelen verantwoord drinkwatergebruik in Nederland en de AquaLibra: een waterkering op maat die bij een verstoring tussen de wateraan- en afvoer op de grens van een rivier en de zee uit het water omhoog komt. De scholieren zijn nu bezig met het maken van een poster, paper en presentatie. Zij worden daarbij geholpen door een coach van de TU Delft, NWP, de Waterdienst of van het technologisch topinstituut watertechnologie Wetsus.

Nederland is een bekend waterland en is het dus eigenlijk aan zijn stand verplicht om mee te doen', zegt ir. Huiberdien Sweeris over de Stockholm Junior Water Prize 2008, waaraan Nederland voor het eerst deelneemt. De watersector kan moeilijk gekwalificeerd personeel vinden. Daarom moeten wij contacten opbouwen met jongeren om te zorgen dat zij kiezen voor een baan in onze bedrijfstak. Bovendien heeft het kabinet in het najaar een watervisie opgesteld. Jongeren moeten op de hoogte zijn van wat er speelt op dit gebied. Waterbewustijn is voor ons land erg belangrijk.'

De international Stockholm Junior Water Prize brengt jonge mensen uit de hele wereld samen die geinteresseerd zijn in water en milieu. Duizenden deelnemers in meer dan dertig landen doen mee aan nationale wedstrijden voor de kans om hun land te vertegenwoordigen tijdens de internationale finale. De winnaar krijgt 5000 dollar en een kristallen sculptuur.

Tijdens de World Water Week ontmoeten ze ook de huidige leiders en wetenschappers op het gebied van watermanagement. Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Victoria is beschermvrouwe van de Stockholm Junior Water Prize.





http://www.nwp.nl