Gemeente Soest

Voorjaarsnota 2008

Datum: 05/06/2008

Het college van Burgemeester en wethouders presenteert een voorjaarsnota vol ambities.

In de voorjaarsnota 2008 presenteert het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Soest een geactualiseerd meerjarenperspectief 2008-2012. De voorjaarsnota is het instrument voor de gemeenteraad waarmee hij prioriteiten en kaders kan stellen voor de programmabegroting 2009-2012.

* Digitale versie Voorjaarsnota 2008

In de voorjaarsnota 2008 zijn veel ambities opgenomen. Zo wordt van de majeure projecten Masterplan Soesterberg, Van Weedestraat en Smitsveen beschreven wat burgemeester en wethouders willen bereiken, wat ze ervoor willen doen en wat deze investeringsprojecten zouden kunnen gaan kosten. Hoewel in dit stadium nog geen concrete bedragen kunnen worden genoemd stelt het college voor een investeringsfonds in te stellen, waaruit deze omvangrijke projecten zouden kunnen worden gefinancierd.

Verder stelt het college voor om een aantal reserves extra te voeden. Voorgesteld wordt om de reserve onderhoud gebouwen met 400.000,- per jaar, de reserve onderhoud wegen met 200.000,- per jaar en de reserve automatisering met 165.000,- per jaar te verhogen. Deze extra stortingen zijn benodigd om de geplande werkzaamheden te kunnen uitvoeren.

Ook ten aanzien van de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO) verwacht het college de komende jaren extra uitgaven ten opzichte van 2007. Enerzijds komt dit voort uit het door de raad aangenomen WMO-beleidsplan Soest 2008-2011 dat momenteel uitgevoerd wordt, anderzijds is de verwachting dat de aanbesteding van thuiszorgaanbieders kostenverhogend zal uitpakken.

Verder is in het meerjarenperspectief 2008-2012 rekening gehouden met:
* voorstellen nieuw beleid waarover het college positief adviseert (o.a.: kwaliteitsverbetering bushaltes, uitwerkingsplan Nota sociaal economisch beleid, nieuwe stroomkasten centrummarkt, opstellen nieuw milieubeleidsplan, uitbreiding kiosk Foekenlaan)
* verwerking van de shortlist sportvoorzieningen (o.a.: kunstgrasveld MHC-Soest, Sylvestercross)

* verwerking van voorstellen die onuitstelbaar, onontkoombaar en onvoorzien zijn (zoals budget Masterplan Soesterberg, invoering elektronisch kinddossier, asbestsanering kinderdagverblijf Dribbel, schrappen inkooptaakstelling).

Door al deze ambities ontstaat een niet-sluitend meerjarenperspectief, vandaar dat het college met verschillende dekkingsvoorstellen komt, welke betrokken kunnen worden bij de kaderstelling.

Enkele voorbeelden van het dekkingsplan zijn: het beperken van de extra voeding aan enkele reserves, het inzetten van de stelpost nieuw beleid en om een aantal voornemens incidenteel ten laste te brengen van de algemene reserve. Hierdoor zou de algemene reserve afnemen met ruim 3,7 miljoen. Inclusief het jaarresultaat 2007 zou de algemene reserve dan uitkomen op circa 7,8 miljoen. In de bestuurlijke inleiding zijn alle dekkingsvoorstellen toegelicht.

Behandeling in gemeenteraad

Op donderdag 5 juni vindt er vanaf 19.00 uur een begrotingsmarkt plaats.

De voorjaarsnota wordt door de gemeenteraad op maandag 16 juni in De Ronde behandeld en op 3 juli 2008 in De Raad. Tijdens deze behandelingen zal de raad kaders stellen voor de op te stellen programmabegroting 2009-2012.

U bent van harte uitgenodigd om deze bijeenkomsten bij te wonen.

.