Saxion Hogescholen
BR>

do 05 juni 2008

Nieuwe Masteropleiding Urban & Area Development

Saxion, Hogeschool Rotterdam en Hogeschool Utrecht zijn zeer gelukkig met de accreditatie eind mei van de nieuwe, gemeenschappelijke Masteropleiding Urban & Area Development door de Nederlands Vlaamse Accreditatie Organisatie (NVAO). `Een aantrekkelijke opleiding voor mensen die hun groei willen versnellen naar het werkniveau van proces- en gebiedsmanager', aldus de commissie. Deze hoogwaardige tweejarige deeltijdopleiding leidt mensen op - met verschillende beroepsdisciplines binnen het domein stedelijke vernieuwing, - tot Master of Urban & Area Development.

In de afgelopen twee jaar is door de drie hogescholen hard gewerkt aan de totstandkoming van deze opleiding. Er is nauw samengewerkt met het beroepenveld en vertegenwoordigers van universiteiten om de opleiding state-of-the art te maken in gebiedsontwikkeling en stedelijke vernieuwing. Zeven lectoraten uit heel Nederland zijn betrokken bij het onderwijsprogramma. Dit onder leiding van lector ir. Mirjam Huffstadt van het landelijke lectoraat regie stedelijke vernieuwing, waar ook Saxion in participeert.

De Master of Urban and Area Development onderscheidt zich door een combinatie van kennisontwikkeling, praktijkgerichtheid en de centrale plek van onderzoeksprojecten in de opleiding. Het programma is opgebouwd rondom een 7-tal gebiedsontwikkelingen, zowel in Nederland als in Europa. Projecten variërend van bijvoorbeeld Ruimte voor de rivier in Deventer, Boterdiep in Groningen, wijk Feijenoord in Rotterdam en vergelijkbare projecten in Parijs. Gelieerd aan deze projecten krijgen vaardigheidstraining, coaching en intervisie een belangrijke plek. De betrokken hogescholen zijn blij dat de NVAO dit specifiek benoemt in het accreditatierapport: `Het panel is positief over de sterke nadruk op de beroepspraktijk en de plaats van onderzoeksprojecten. Het competentiegerichte didactische concept is vrij origineel te noemen en goed toegesneden op het beroepsprofiel van professionele proces- en gebiedsmanagers'.

De masteropleiding MUAD start in september 2008. Beoogde studenten zijn mensen uit de wereld van de stedelijke vernieuwing en gebiedsontwikkeling met enkele jaren ervaring, die versneld willen doorgroeien naar het hogere niveau van proces- en gebiedsmanager: een professional die de samenhang tussen beleid en uitvoering begrijpt, die fysiek ruimtelijke, sociaal-economische en culturele programma's verbindt en stuurt op inhoud en proces.

Lectoren en docenten van de hogescholen, ervaren gastdocenten uit de praktijk en hoogleraren van verschillende universiteiten verzorgen het opleidingsprogramma (zie www.muad.nl).


------------------------------------------ EINDE PERSBERICHT
------------------------------------------

Meer informatie:

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Marjan Weekhout, directeur Academie Ruimtelijke Ontwikkeling & Bouw van Saxion, tel. 0570 - 603 663 (algemeen) of met Tanja Komen, woordvoerder van de Master of Urban & Area Development, tel. 030 - 238 87 52, e-mail tanja.komen@hu.nl

Internet: www.muad.nl