Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek

Politiek creëert grote onzekerheid voor ondernemers in duurzame energie

5 juni 2008

Duurzame energieprojecten komen in Nederland moeizaam van de grond. Een belangrijke oorzaak hiervoor is dat ondernemers die investeren in duurzame energie, worden geconfronteerd met grote politieke onzekerheid. Dit blijkt uit het onderzoek van Ineke Meijer, die op 13 juni 2008 hoopt te promoveren aan de Universiteit Utrecht.

De bereidheid van ondernemers om te investeren in de ontwikkeling en toepassing van duurzame energietechnologieën is sterk afhankelijk van de onzekerheden die zij ervaren. Meijer keek naar de ontwikkeling van micro-wkk, biobrandstoffen, biomassavergassing en biomassaverbranding in Nederland. Van de zes bronnen van onzekerheid die zij onderscheidt (technologie, middelen, concurrenten, leveranciers, consumenten en politiek), blijkt politieke onzekerheid de meest dominante. Politieke onzekerheid ontstaat door de vele veranderingen in het duurzame energiebeleid van de Nederlandse overheid. Daarnaast ervaren veel ondernemers ook grote technologische onzekerheid en onzekerheid over de beschikbaarheid van financiële middelen en biomassa. Hoewel sommige ondernemers zeer succesvol zijn in het managen van deze onzekerheden, hebben onzekerheden er ook regelmatig toe geleid dat investeringen zijn uitgesteld of projecten vroegtijdig zijn stopgezet. Vooral bij biomassavergassing bleken de onzekerheden dusdanig groot dat bijna alle ondernemers besloten hun projecten te beëindigen.

Stabiel overheidsbeleid gewenst
Om de ontwikkeling van duurzame energie te stimuleren, is het volgens Meijer van belang dat veelbelovende technologieën gedurende langere termijn worden ondersteund en onzekerheid over de stabiliteit van het overheidsbeleid wordt gereduceerd. Daarvoor zijn nieuwe maatregelen nodig, want de beleidsinstrumenten die momenteel in Nederland van kracht zijn om duurzame energietechnologieën te steunen bieden onvoldoende steun in de fase van marktintroductie, zijn te gefragmenteerd en worden te vaak abrupt stopgezet.

Het promotieonderzoek 'Uncertainty and entrepreneurial action. The role of uncertainty in the development of emerging energy technologies' maakt onderdeel uit van het programma `Dealing with Uncertainties in the Transition to a Sustainable Energy Infrastructure: An integrative Approach' dat wordt gefinancierd door het NWO/SenterNovem Stimuleringsprogramma Energieonderzoek. Het programma streeft naar ontwikkeling van bèta-/gammakennis voor de transitie naar een duurzame energievoorziening.

..............................

Meer informatie bij:

* Ineke Meijer MSc (Technische Universiteit Delft)
* i.s.m.meijer@tudelft.nl

* promotie: 13 juni 2008

* promotoren: prof.dr.ir. R.E.H.M. Smits, prof.dr. M.P. Hekkert en prof.mr.dr. E.F. ten Heuvelhof

* copromotor: dr. J.F.M. Koppenjan