Gemeente Amsterdam



Amsterdam: 20% duurzame energie in 2025 mogelijk

Onderzoek bewijst groot potentieel

5 juni 2008
-
Karlijn van Dongen

Zon en wind kunnen in de regio Amsterdam een groot deel van de energievoorziening gaan leveren. In 2025 zelfs al 20% van het totale energieverbruik. Dit is de uitkomst van een rapport dat donderdag door wethouder Marijke Vos gepresenteerd werd tijdens de conferentie `De Nieuwe Horizon van Amsterdam'.

Aanleiding voor het onderzoeksrapport is de ambitie van Amsterdam om de CO2-uitstoot van de hele gemeente in 2025 met 40% te verlagen ten opzichte van 1990. Naast besparing en efficiency ziet Amsterdam een grote rol weggelegd voor duurzame bronnen als zon en wind.

Het rapport concludeert dat er in 2025 240.000 van de 380.000 Amsterdamse huishoudens van duurzame energie kunnen worden voorzien. Vergeleken met het huidige aandeel duurzame energie van 5,7% is dat een verviervoudiging.

Wethouder Marijke Vos: `De uitkomsten van het rapport zijn hoopgevend. Om de bestaande mogelijkheden te benutten moeten nog wel hobbels genomen worden op het gebied van onder meer regelgeving en maatschappelijke acceptatie. Maar met verregaande technologische ontwikkelingen nog in het verschiet kan het potentieel zelfs nog veel groter worden. Dit schept perspectieven voor duurzame energievoorziening en tegelijkertijd een solide economisch fundament voor de stad.'

Peter Droege, internationaal topexpert op het gebied van duurzame energie in de stedelijke omgeving, trad tijdens de conferentie op als keynote speaker: "Juist in de stad is een grote winst te behalen. Over de hele wereld zijn al talloze voorbeelden te vinden van steden die optimaal gebruik maken van de zon en wind voor hun energievoorziening. Amsterdam kan samen met bijvoorbeeld Kopenhagen en Freiburg tot de koplopers van Europa gaan behoren."

Pb-093