KNSB

KNSB ondertekent convenant met ROCs
publicatie: 5-6-2008

Hoogland (KNSB) - Op het KNSB-bondsbureau in Hoogland hebben de KNSB, het ROC Midden-Nederland, het Alfa College in Groningen en het ROC Zeeland-Breda vanmiddag een convenant ondertekend met betrekking tot de samenwerking bij het opleiden tot schaatstrainer.

Door het ondertekenen van dit convenant erkennen de KNSB en de ROC's elkaars expertise. Uitgangspunt van de samenwerking is het competentiegericht leren. De leerlingen nemen straks niet alleen een ROC-diploma voor Sport &Bewegen in ontvangst, maar krijgen, indien dit tot hun keuzevak behoort, ook een KNSB certificaat "schaatstrainer".

Met de ondertekening van het convenant is de KNSB één van de eerste sportbonden die samenwerking met ROC's formeel geregeld heeft.

De KNSB leidt van oudsher haar eigen kader op. In 2006 heeft de KNSB het initiatief genomen en de samenwerking met de ROC's in een aantal pilots verkend. Uit de eindevaluatie bleek dat alle onderwijspartners, inclusief de KNSB, deze samenwerking positief hebben beoordeeld. Deze pilots vormen de basis voor de verdere samenwerking zoals in het convenant is opgenomen.

Op dit ogenblik volgen 25 leerlingen een opleiding voor schaatsleider of schaatstrainer-coach via een van deze ROC's. De ROC-leerlingen vormen samen met de KNSB-deelnemers één lesgroep per opleiding. Door de verschillen tussen beide groepen deelnemers hoopt de KNSB de kennisuitwisseling te stimuleren. Een belangrijk onderdeel van het competentiegerichte onderwijs is de levensechte beroepspraktijkvorming. Zowel KNSB cursisten als ROC-leerlingen gaan direct de praktijk in bij de vereniging. In het werkveld profiteren de ROC-leerlingen die hun certificaten bij de schaatsbond erkend weten. Bij een tekort aan goed opgeleid technisch kader profiteren de verenigingen van dit aanbod van nieuwe trainers die breed inzetbaar zijn binnen de vereniging.

Foto: V.l.n.r.: Henk de Vries (ROC Midden Nederland), Huub Stammes (algemeen directeur KNSB), Jan Eversdijk (ROC Zeeland-Breda) en Casper Dirks (Manager Breedtesport KNSB), die in opdracht van het Afra College in Groningen het convenant ondertekent.