Gemeente Capelle a/d IJssel

Berichten uit het college

Datum: 05-06-08

Nummer: 21

Op vrijdag 30 mei en op maandag 2 juni 2008 heeft het college van burgemeester en wethouders onder andere de volgende besluiten genomen:

Besluit vrijdag 30 mei

Voorjaarsnota 20087
Het college heeft de ontwerp-Voorjaarsnota 2008 aangeboden aan de gemeenteraad. Deze Voorjaarsnota wijkt af van wat gebruikelijk is. Vanwege de afwezigheid van de wethouders Binnendijk en Moerkerke besloot het college met instemming van de fractievoorzitters om in deze Voorjaarsnota vooral technische voorstellen op te nemen. Verder zijn er een aantal onontkoombare of niet uitstelbare beleidsbeslissingen opgenomen. Voorstellen die bij de behandeling van de voorjaarsnota financieel afgewogen moeten worden zijn doorgeschoven naar de beleidsmatige afweging tijdens de Begroting 2009/eerste Begrotingswijziging 2009 in november 2008.

Besluiten maandag 2 juni

Doelstelling en motto visiedocument verkeer- en vervoersplan SLIM REIZEN Het college stemde in met de doelstelling en het motto van het visiedocument SLIM REIZEN. Dit document bevat de kaders en beleidsuitgangspunten voor het gemeentelijk verkeers- en vervoersplan. De doelstelling luidt: Het streven naar een duurzaam verkeer- en vervoersysteem waarbij bereikbaarheid hand in hand gaat met een gegarandeerde leefbaarheid en verkeersveiligheid. Het motto is: Sociaal economische activiteiten en ontwikkelingen mogelijk maken door mensen te verLeiden gebruik te maken van andere vervoerswijzen, de Infrastructuur beter te benutten en Maatregelen te treffen om negatieve effecten van bereikbaarheid op leefbaarheid en verkeersveiligheid te verminderen.

Plandocument De Vijverhof
Het college stelt de raad voor het Plandocument van het Taskforce woningbouwproject De Vijverhof van mei 2008 vast te stellen en het college de bevoegdheid tot het nemen van een projectbesluit voor dit project te delegeren als de bouwaanvraag wordt ingediend na inwerkingtreding van de nieuwe Wet Ruimtelijke Ordening. Het gaat om een plan voor een nieuw gebouw voor verzorgingshuis De Vijverhof door de hervormde Stichting Bejaardenzorg Capelle aan den IJssel. Het huidige gebouw voldoet niet meer aan de eisen van deze tijd.

Ontwikkelovereenkomst 1e fase De Hoven
Het college ging een overeenkomst aan met Com·wonen voor de ontwikkeling van de 1e fase van De Hoven. Com·wonen ontwikkelt hier 223 vrije-sector koop-appartementen, 33 sociale huurappartementen en 3200 vierkante meter bedrijfsruimte voor (commerciële) dienstverlening. In de overeenkomst zijn onder meer afspraken vastgelegd over bouw- en woonrijp maken, de realisatie van het openbaar gebied en werken volgens het aanbestedingsbeleid van de gemeente.

Fascinatio fase 4 - ontwikkeling 45 appartementen
Het college stemde in met de overdracht van het ontwikkelrecht voor een appartementengebouw met 45 woningen door drie marktpartijen aan Com·wonen. Com·wonen realiseert daar 45 bereikbare huurwoningen. Dit geldt als compensatie de 55 bereikbare woningen die Com·wonen in het project de Hoven fase 1 niet kan realiseren wegens sterk gestegen bouwkosten.

Verkoop bouwgrond in Fascinatio fase 4
Het college besloot twee percelen bouwgrond in Fascinatio fase 4 te verkopen aan Com·wonen. Er worden in totaal 92 bereikbare huurwoningen gebouwd. Het is de bedoeling om in juli 2008 te starten met de bouw en de woningen voor 1 januari 2010 op te leveren. Dit in verband met de prestatieafspraken met de Stadsregio over het aantal nieuw te bouwen sociaal bereikbare huurwoningen tot 2010.

Realisering 242 sociaal bereikbare huurwoningen tot 2010 Het college nam kennis van de verdeling van 242 te realiseren sociaal bereikbare huurwoningen tot 2010. Deze moeten volgens een convenant met de Stadsregio voor 2010 gerealiseerd worden. Com·wonen realiseert de woningen en ontvangt daarvoor een subsidie. De productie van de huurwoningen bleef tot nu toe achter. Daarom kende de Stadsregio een extra subsidie toe. Het college besloot deze subsidie aan Com·wonen te geven om de kwaliteit van de nieuwe woningen te bevorderen.

Managementletter accountant 2007
Het college nam kennis van de managementletter 2007. Uit deze managementletter blijkt dat de meeste processen binnen de gemeente goed verlopen. Er zijn hiervoor nagenoeg geen verbeterpunten. Wel is de financiële kant van de Wmo een lastig punt. De kostenbeheersing verloopt moeizaam. Hier hebben alle gemeenten last van, maar ze kunnen dit niet alleen oplossen. Ze zijn namelijk ook afhankelijk van derden.

Jaarrekening 2007
Het college nam kennis van de goedkeurende accountantsverklaring over de jaarrekening 2007 en het rapport van bevindingen van de accountant. De accountant heeft een positieve verklaring gegeven over de getrouwheid en de rechtmatigheid van de jaarrekening. Er is een voordelig resultaat gemeld van E 4.641.000,00. Verder stelde het college het concept-raadsvoorstel en -raadsbesluit over de vaststelling van de jaarrekening 2007 vast.

Begroting 2009 Veiligheidsregio Rotterdam Rijnmond Het college stelde het conceptraadsvoorstel en -raadsbesluit over de begroting 2009 Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond (VRR) vast, evenals de 1e begrotingswijziging 2008. Het college besloot het voorstel Community Safety 2009-2013 VRR aan te houden tot de behandeling van de Begroting 2009/ eerste Begrotingswijziging in november 2008. In het voorstel Community Safety 2009-2013 staan voorstellen voor het preventief terugdringen van het aantal dodelijke slachtoffers door brand. [procedure: agenda commissie Algemene Zaken en Veiligheid en de daaropvolgende

Plandocument Reviustoren 'A Capella'
Het college stelde het plandocument voor het woningbouwproject 'A Capella' vast. Heijmans Vastgoed Realisatie B.V. wil om een wooncomplex realiseren met 23 bouwlagen naast de bestaande woonflats aan het Reviusrondeel. Het betreft in totaal 109 appartementen.

Begroting 2009 van het Openbaar Lichaam Openbare Gezondheidszorg Rotterdam Rijnmond Het college stelde het concept-raadsvoorstel en -besluit over de Begroting 2009 van het Openbaar Lichaam Openbare Gezondheidszorg Rotterdam Rijnmond vast. De begroting is gebaseerd op het vastgestelde Productenboek. Daarin zijn twee taken opgenomen. De basistaken (volgens de Wet Collectieve Preventie Volksgezondheid) en 'plustaken'. Dat zijn extra taken waarmee het basispakket kan worden uitgebreid.

Project Capelle Centrum - herontwikkeling Stadshart De gemeente werkt al enige jaren aan de herontwikkeling van het Stadshart. Dit gebeurt samen met de eigenaren van het centrum: Van der Vorm vastgoed en Unibail Rodamco. Op dit moment wordt gewerkt aan een samenwerkingsovereenkomst. Het college stelt de raad voor een aantal uitgangspunten vast te stellen. Het gaat daarbij om de volgende punten: a. het aanpassen van de verkeersstructuur rond het Stadshart b. handhaven van het huidige evenemententerrein; c. ontsluiting van de parkeerplaats lijstersingel achter het gemeentehuis via de Slotlaan mogelijk te maken; d. het invoeren van maatregelen voor parkeerregulatie waaronder betaald parkeren; e. onderhandelingen te openen met Rabobank en bibliotheek over verplaatsing naar het Amnestyplein; f. het uitwerken van ondergrondse parkeergarages; g. de realisatie van extra winkelruimte en woningen afhankelijk te maken van de mogelijkheid parkeerruimte te realiseren en de financiële haalbaarheid; h. een aantrekkelijk stadscentrum te realiseren met gepaste investeringen vanuit de gemeente.

Nieuwe Wet ruimtelijke ordening en Besluit ruimtelijke ordening Het college stelde de notitie nieuwe Wet ruimtelijke ordening en nieuw Besluit ruimtelijke ordening vast. In deze notitie zijn de hoofdlijnen van de nieuwe regelgeving toegelicht. Vervolgens is ingegaan op de gevolgen hiervan op de gemeentelijke procedures. Verder stelt het college de raad voor kennis te nemen van de notitie en in te stemmen met het starten van de voorbereiding van een nieuwe structuurvisie in het vierde kwartaal 2009.

Correctie aanwijzingsbesluit gemeentelijk monument nummer 29, 's-Gravenweg 358/358a Het college besloot het koetshuis aan de 's-Gravenweg 368a in principe aan te wijzen als beschermd gemeentelijk monument. Het woonhuis en koetshuis aan de 's-Gravenweg 358/358a waren in 2004 al aangewezen als gemeentelijke monumenten. Destijds is over het hoofd gezien dat het koetshuis een ander adres heeft ('s-Gravenweg 368a), op een ander kadastreel perceel staat dan de opstallen 's-Gravenweg 358/358a en een andere eigenaar heeft. Omdat het woonhuis en koetshuis in monumentenopzicht één geheel vormen is het koetshuis aan gewezen als beschermd gemeentelijk monument.

Bijdrage noodhulp aardbevingsramp Pakistan
Het college nam kennis van het eindrapport van april 2008 van de stichting Capelle helpt Pakistan. Uit het rapport bleek dat op drie plaatsen in Pakistan opvang centra zijn gerealiseerd. 547 mensen zijn hiermee direct geholpen (191 vrouwen rondden vaktrainingen af, 194 kinderen zijn opgenomen in dagopvang en 162 jongeren volgden computercursussen). De stichting besteedde E 65.000, - aan dit project. In 2006 is een voorschot overgemaakt van E 50.000, -. Het college besloot het restantbedrag van E 15.000, - uit te betalen.

Gunning Europese aanbesteding ICT-apparatuur
Het college gaf Issue Information Technology B.V. te Rotterdam de opdracht voor levering van ICT-apparatuur. De overeenkomst wordt aangegaan voor tenminste 2 jaar.

Benoeming derde loco-gemeentesecretaris
Het college besloot drs. A.R. Ruijmgaart RA MGA te benoemen tot derde loco-gemeentesecretaris. De loco-gemeentesecretaris treedt op wanneer de gemeentesecretaris afwezig is. Om te continuïteit te waarborgen, is een derde loco-gemeentesecretaris wenselijk.


---


Gemeente Capelle a/d IJssel