Gemeente Cromstrijen


Geluidsanering woningen Molendijk Klaaswaal Cromstrijen

De gemeente treft dit jaar geluidsisolerende gevelmaatregelen om de te hoge geluidsbelasting op gevels van woningen te verminderen. De geluidsbelasting wordt veroorzaakt door lawaai van wegverkeer. De gemeente ontvangt hiervoor in deelfasen subsidie van de provincie Zuid-Holland. Met het bedrag waar de gemeente op dit moment over beschikt, kan zij circa 9 woningen saneren. De uitvoering van de geluidsisolerende gevelmaatregelen ligt bij de Milieudienst Zuid-Holland Zuid.

Woningen Molendijk Klaaswaal

In de gemeente Cromstrijen komen de woningen aan de Molendijk in Klaaswaal in aanmerking voor sanering. In totaal zijn dit 24 woningen. De geluidsbelasting op de gevels van deze woningen is volgens de regels en normen in de Wet geluidhinder te hoog. De gemeente inventariseerde dit in de jaren negentig en meldde dit aan het ministerie van VROM. VROM stelde vervolgens een lijst op van woningen die voor sanering in aanmerking komen. Op grond van de Wet geluidhinder zijn dat de woningen die in het jaar 1986 (maatgevende jaar voor de sanering) een te hoge geluidsbelasting ondervonden.

Uitvoering

De Milieudienst legt de bewoners en/of eigenaren van de woningen aan de Molendijk de mogelijkheid voor om deel te nemen aan een bouwkundig onderzoek naar de noodzaak tot het aanbrengen van gevelmaatregelen. Vervolgens vindt een opname plaats bij de woningen. Met deze opname bepaalt de Milieudienst onder meer of er nog steeds sprake is van een overschrijding van de wettelijk gestelde normen. Alleen de woningen die deze normen overschrijden, komen uiteindelijk in aanmerking voor het uitvoeren van de gevelmaatregelen. Op dit moment is subsidie beschikbaar voor de sanering van circa 9 woningen. De overige woningen waarvoor het onderzoek aantoont dat er gevelmaatregelen nodig zijn, komen in een eventuele vervolgfase aan de beurt.