StoneSansAfdeling Communicatie TROS/AVRO

Hilversum, 05-06-2008

Televisie

EENVANDAAG

Uitzending vanavond (donderdag 5 juni)

Nederland 1 - 18.20 uur

StoneSansVERTROUWEN
VAN BASTEN STERK GEDAALD

StoneSans

Aan de vooravond van het EK Voetbal in Zwitserland en Oostenrijk is het vertrouwen in bondscoach Marco van Basten sterk gedaald. Vlak voor het WK Voetbal in 2006 steunde Nederland hem nog massaal: 72 procent had toen vertrouwen Van Basten tegen 39 procent nu. Dit zijn resultaten van enquêtes onder het EénVandaag Opiniepanel. Aan het laatste onderzoek hebben 24.000 mensen meegedaan.

De toekomstige coach van Oranje, Bert van Marwijk, geniet met 48 procent meer vertrouwen dan Van Basten. Van Basten mag dan niet zo populair zijn, de oranjespelers zijn dat wel: Edwin van der Sar is de populairste speler, gevolgd door Dirk Kuijt en Ruud van Nistelrooij.

Het geloof in de prestaties van het Nederlands elftal als geheel is daarentegen niet groot: 63 procent denkt dat Nederland de halve finale niet bereikt. Italië maakt volgens de leden van het EénVandaag Opiniepanel de meeste kans op de Europese titel (27 procent), gevolgd door Nederland (19 procent) en Duitsland (18 procent). Opvallend is de vierde plek voor Rusland, het team van Guus Hiddink.

Nederland zit vanaf 7 juni massaal voor de buis: bijna zestig procent gaat zeker naar de wedstrijden kijken en twee procent van de deelnemers koopt speciaal voor het toernooi een nieuwe televisie.

Van alle gadgets wordt de 'trom-pet' van Heineken de oranje gadget van 2008, gevolgd door het 'brulshirt' van Blokker en op de derde plaats de 24 miljoen 'welpies' van Albert Heijn.

Meer over de uitslag van de enquête vanavond in EENVANDAAG, om 18.20 uur op Nederland 1.

De uitslag van de enquête is gecorrigeerd op leeftijd, geslacht, opleidingsniveau, spreiding over het land, burgerlijke staat en politieke voorkeur.

Voor meer informatie: www.eenvandaag.nl