GAIA

#GAIA feed


___________________

Persbericht © GAIA

5 juni 2008

Na succes in Vlaanderen, actie in Wallonië

Katmensen overhandigen nationale petitie aan Waals Leefmilieuminister Benoît Lutgen

185.275 handtekeningen voor verbod op kattenjacht

'Na Vlaanderen moet ook in Wallonië de wrede bestrijding van verwilderde katten met het geweer aan banden worden gelegd'

Katmensen van GAIA, Animaux en Péril/Dieren in Gevaar, Help Animals, de Blauwe Wereldketen, UBAEAV, Veeweyde, Animal sans toit en de Verenigingen voor Dierenbescherming van Luik en Charleroi hebben vandaag 185.275 handtekeningen overhandigd aan Waals Leefmilieuminister Benoît Lutgen. De handtekeningen werden in enkele maanden tijd verzameld door verscheidene dierenorganisaties voor een verbod op de kattenjacht in Wallonië. Dat indrukwekkend aantal toont de massale steun aan van de bevolking voor een verbod, en tegen de wrede jacht op katten met de kogel.

'Mijnheer de minister, we vragen u om in te gaan op de vraag van de meerderheid van de bevolking en een einde te maken aan deze onaanvaardbare, wrede praktijken die het imago van Wallonië besmeuren.' Deze klare boodschap miauwden de als kat verklede actievoerders aan het kabinet van de minister.

De activisten stelden de minister een diervriendelijke, efficiënte en duurzame oplossing voor: maatregelen met het oog op de sterilisatie en castratie van huiskatten, zwerfkatten en verwilderde katten.

In Vlaanderen is er al een verbod
De actie van de dierenactivisten had in Vlaanderen al succes. Vlaams leefmilieuminister Hilde Crevits en haar collega's van de Vlaamse regering beslisten reeds op 25 april om de wrede jacht op katten definitief en de bestrijding van katten met het geweer (in 2010) te verbieden. De regering beloofde ook werk te zullen maken van preventieve maatregelen met het oog op de sterilisatie en castratie van verwilderde-, zwerf- en huiskatten.

In tegenstelling tot Vlaanderen (waar in 2006 meer dan 7000 katten door jagers werden gedood), houdt Wallonië geen statistieken bij. Maar alles wijst erop dat ook in Wallonië veel verwilderde en huiskatten een wrede dood vinden door de kogel.

Doel: zelfde bescherming in Wallonië
De dierenorganisaties vragen Waals Leefmilieuminister Benoît Lutgen in navolging van Vlaanderen de zogenaamde bestrijding van (verwilderde) katten met het geweer niet langer toe te laten. Katten moeten in Wallonië minstens evenveel bescherming krijgen als in Vlaanderen, vinden de dierenactivisten.

De oplossing
De dierenbeschermers ontkennen niet dat de kattenpopulatie gereguleerd moet worden, maar dat moet op een diervriendelijke manier gebeuren. Katten afschieten, of ze nu verwilderd zijn of niet, is niet nodig. Er is een diervriendelijke en efficiente oplossing om de zogenaamd verwilderde kattenpopulatie te reguleren: een preventief beleid dat gericht is op sterilisatie en castratie van huis- en verwilderde of zwerfkatten.

Michel Vandenbosch,voorzitter van GAIA en Jean-Marc Montegnies,directeur van Animaux en Péril,hebben de petitie aan Benoît Lutgen,waals leefmilieuminister, overhandigd.

Wie gaat er in de fout?
De dierenbeschermers willen ook dat minister Lutgen de tekst 'Contrairement à ce que tente de faire croire GAIA, la chasse aux chats est interdite en Wallonnie' van zijn website haalt. Vertaald: 'In tegenstelling tot wat GAIA wil doen geloven, is de jacht op katten verboden in Wallonië.' Daarmee laat Lutgen uitschijnen dat GAIA doelbewust verkeerde informatie verspreidt. Terwijl het jachtopeningsbesluit van de Waalse regering zwart op wit bepaalt dat de jacht op verwilderde katten, vreemd genoeg beschouwd als wild, het hele jaar door geopend is (art.15). Verwilderde (of zwerf-)katten zijn natuurlijk ook katten. Wie verspreidt dan verkeerde informatie? Bovendien is het onmogelijk om het onderscheid te maken tussen een verwilderde kat en een huiskat die zich op een jachtterrein bevindt. Het aantal huiskatten dat op die manier wordt afgeschoten mag niet onderschat worden.