Ingezonden persbericht


Persbericht

Utrecht, 20 maart 2008

Dertien genomineerden maken kans op prestigieuze energieprijs

Dertien projecten zijn nog in de race voor de Nationale Energie Toekomst Trofee 2008. De NET-Trofee is dé landelijke prijs van het ministerie van VROM voor energiezuinig wonen en werken. De dertien genomineerden strijden om ¤ 25.000,- en een kunstwerk. Minister Vogelaar reikt de prijs uit op 5 juni aanstaande. Vorig jaar won het Wereld Natuur Fonds de NET-Trofee voor zijn duurzaam gerenoveerde kantoorpand.

Inspirerende inzendingen
De uit dertig inzendingen gekozen genomineerden komen uit verschillende hoeken. Zo hebben diverse bedrijven hun kantoorpand aangemeld. Het Amsterdamse kantoorpand van ingenieursbureau Search is zo zuinig gemaakt, dat het nauwelijks meer te meten is met de huidige bepalingsmethoden zoals de Energieprestatienorm (EPN). TNT zorgt voor een omkering in de vastgoedketen door als huurder van het nieuwe hoofdkantoor aan te dringen op energiebesparende maatregelen. Procesmanagement- en ingenieursbureau Cumae integreert bij de bouw van zijn nieuwe kantoorpand verschillende duurzame technieken om een maximaal energiebesparingsresultaat te behalen. En Schröder Vastgoed realiseerde in het nieuwe kantoorverzamelgebouw Magna Porta een ingenieus klimaatsysteem.

Ook in de woningbouw gebeurt veel. Het samenwerkingsverband Wêromwenningen bouwt twee energieneutrale modelwoningen, in Roosendaal werken zeven partijen aan duurzame 'passiefhuizen' en Koppen Vast Goed bouwt op een vernieuwende manier groenwoningen. Alledrie de projecten nemen hun voorbeeldfunctie serieus: ze dragen kennis over aan bijvoorbeeld bouwvakkers en andere gemeenten. De gemeente Opmeer en Oost Flevoland Woondiensten investeren juist in het energiezuinig maken van bestaande huurhuizen. Voor Oost Flevoland Woondiensten is het al de tweede nominatie op een rij.

In Middelburg is een bijzondere methode getest om monumenten duurzaam te maken. De gemeente Maastricht initieerde een samenwerkingsverband waarin bedrijven en overheid samenwerken om restwarmte te benutten. De gemeente Den Haag geeft het goede voorbeeld aan haar inwoners door twaalf stadsboerderijen CO2-neutraal te maken. En in Veenendaal heeft de gemeente met private partners een eigen energieonderneming opgericht, waardoor het financiële voordeel van een duurzaam collectief warmtesysteem aan de bewoners kan worden doorgegeven.

(In de bijlage vindt u van alle projecten een korte beschrijving)

Finalisten begin mei bekend
Uit deze dertien projecten kiest de jury begin mei drie finalisten. De jury van de NET-Trofee bestaat uit voorzitter Elco Brinkman van Bouwend Nederland, hoogleraar Sustainable Building Anke van Hal en Laure Itard, senior onderzoeker aan de TU Delft. Tijdens Kansrijk, het congres voor duurzaamheid en innovatie op 5 juni in Nieuwegein, reikt minister Vogelaar de prijs uit aan de winnaar.

Over de NET-Trofee
Het ministerie van VROM wil met de NET-Trofee de markt stimuleren om energiebesparende maatregelen te nemen bij het bouwen of verbouwen van panden. Het gaat daarbij niet per definitie om de nieuwste technieken of de grootste energiebesparing. De NET-Trofee beloont projecten die zich onderscheiden door een slimme aanpak, bijvoorbeeld door bestaande processen op een nieuwe manier te combineren. Bovendien moet die aanpak gemakkelijk over te nemen zijn door anderen, zodat steeds meer energiebesparing bereikt wordt.

Over SenterNovem
De organisatie van de NET-Trofee is in handen van SenterNovem, het agentschap voor duurzaamheid en innovatie. Eén van de programma's van SenterNovem is 'Kompas, energiebewust wonen en werken', dat wordt uitgevoerd in opdracht van het ministerie van VROM. Dit programma heeft als doel bij te dragen aan de doelstellingen in 'Schoon en Zuinig' voor vermindering van de CO2-uitstoot in de gebouwde omgeving. Het accent ligt hierbij op de grootschalige inzet van beproefde instrumenten. Kompas richt zich op professionele partijen in de bouw en gaat vooral uit van de mogelijkheden bij doelgroepen in de markt. Het accent van het programma ligt op grootschalige inzet van beproefde instrumenten om de CO2-uitstoot van de gebouwde omgeving te verminderen. Voor meer informatie zie www.senternovem.nl/kompas.

Noot voor de redactie,

Ingezonden persbericht