Gemeente Veenendaal


Duurzaam Veenendaal-oost finalist energieprijs NET-Trofee

DEVO gooit hoge ogen. De energieonderneming, die opgericht is door de gemeente Veenendaal en Quattro Energie*, is één van de drie finalisten van de Nationale Energie Toekomst Trofee 2008. De jury, onder aanvoering van Elco Brinkman, heeft dit initiatief vooral gekozen vanwege de vernieuwende rol van de gemeente. De NET-Trofee is dé landelijke prijs van het ministerie van VROM voor energiezuinig wonen en werken. Eind maart werd bekend dat Veenendaal tot één van de 13 genomineerden behoorde. Op 5 juni aanstaande reikt Minister Vogelaar de prijs uit aan de winnaar.

De gemeente had een belangrijk aandeel in het samenwerkingsproces en is medeaandeelhouder van DEVO. De energieonderneming gaat een duurzame energievoorziening realiseren, beheren en exploiteren in Veenendaal-oost. We waren natuurlijk al trots op wat we bereikt hebben. Daarom hebben we meegedaan aan de NET-Trofee. Maar het is fijn om te weten dat ook anderen ons initiatief zo weten te waarderen, aldus projectwethouder Wim van Maanen. Met ons project zijn wij in staat om een goede energie-ambitie neer te zetten, terwijl bewoners profiteren. Verder vind ik het een mooi voorbeeld van maatschappelijk verantwoord ondernemen. Marktpartijen zijn bereid om winst in te leveren om ten eerste bewoners een goed tarief te bieden en ten tweede te investeren in Veenendaalse energieprojecten.

Voordeel voor de bewoners

Ard de Jong, directeur Quattro, hoopt dat anderen het initiatief gaan volgen. Op deze manier is het mogelijk om op eenvoudige wijze huizen aan te sluiten op duurzame energie. Je bent niet afhankelijk van partijen: je bepaalt je eigen wensen en ambities. Het financiële voordeel voor bewoners was een belangrijk motief voor beide partijen om deze ongebruikelijke route te kiezen. De Jong vertelt verder: Omdat we in de zomer ook koeling aanbieden worden er comfortabele woningen gebouwd, terwijl bewoners daarvoor niet maandelijks diep in de portemonnee hoeven te tasten. Bewoners betalen per maand ten minste
15% minder aan verwarming en warm tapwater dan bewoners van vergelijkbare gasgestookte woningen. Zeker met de stijgende energiekosten zie ik dat als een enorme meerwaarde.

Energiebesparing

Duurzaamheid staat centraal in de nieuwe woonwijk Veenendaal-oost. Buurtstede, het centrale deel van de wijk, met circa 1.250 woningen met bijbehorende voorzieningen voor de hele wijk, wordt als eerste ontwikkeld. Hier is gekozen voor een collectief duurzaam energiesysteem op basis van warmte/koudeopslag en warmtepompen gecombineerd met warmtekracht. Juist door het toepassen van deze combinatie, levert het een aanzienlijke energiebesparing en daarmee milieuvoordeel op. De CO2-uitstoot wordt met dit duurzame energiesysteem met 60% verminderd. En het aandeel duurzame energie in Buurtstede komt daarmee op 80-85%.

Wethouder Van Maanen sluit af: De samenwerking met Quattro heeft geleid tot hoge maar tegelijkertijd realistische ambities. Zo zijn er ook andere resultaten geboekt. Veenendaal-oost is bijvoorbeeld de eerste levensloopbestendige nieuwbouwwijk van de provincie Utrecht. En ook op het gebied van duurzaam bouwen willen we wat bereiken. De samenwerking zorgt ervoor dat we enthousiast zijn, gericht op resultaat en niet bang om van gebaande paden af te wijken. We willen daarmee een inspiratiebron zijn voor andere gemeenten en ontwikkelaars.

Wilt u meer weten over dit energieproject?

Kijk dan op www.veenendaal-oost.nl. Meer informatie over de NET-Trofee, zoals juryrapporten en voorwaarden en informatie over de winnaar en genomineerden van vorig jaar, vindt u op www.NET-Trofee.nl.


* Quattro Energie B.V. is een initiatief van De Smalle Akker b.v., LATEI projectontwikkeling en Patrimonium woonstichting.