Ingezonden persbericht


PERSAANKONDIGING, dinsdag 3 juni 2008

Commissaris van de Koningin bezoekt Techniek Toernooi

Commissaris van de Koningin in de provincie Gelderland, Clemens Cornielje is benieuwd naar de winnaars van het Techniek Toernooi 2008. Daarom bezoekt hij op donderdag 5 juni het Nederlands Openluchtmuseum in Arnhem, de plek waar het Techniek Toernooi plaatsvindt. Cornielje zal in de middag samen met Klokhuis-presentator Bart Meijer prijzen uitreiken aan de winnende teams die uitkomen voor de groepen 5 t/m 8 van de basisschool. In de ochtend nemen de groepen 1 t/m 4 het tegen elkaar op.

Beste Techniekers van Nederland

De afgelopen weken is op basisscholen overal in Nederland keihard gewerkt aan bruggen en tollen van papier, torens van zand, bootjes van aluminiumfolie, waterklokken, hijskranen van rietjes, duikboten en waterraketten. Een paar duizend basisscholieren, hun begeleiders en supporters staan op het punt af te reizen naar Arnhem om te strijden om de felbegeerde titel 'Beste Techniekers van Nederland'. In totaal doen er ruim tweehonderd teams mee aan de techniekwedstrijd.

Acht uitdagingen

Tijdens het Techniek Toernooi draait alles om acht verschillende techniekuitdagingen, verdeeld over vier leeftijdcategorieën. In de ochtend betreden de groepen 1 t/m 4 het strijdtoneel, na de lunch is het de beurt aan de groepen 5 t/m 8. Aan het einde van de dag is duidelijk welke 32 teams in de prijzen zijn gevallen.

Marktplein

Daarnaast is er voor, tijdens en na de wedstrijden van alles te zien en te beleven op het 'marktplein' en natuurlijk ook in het Openluchtmuseum zelf. Er zijn presentaties van KEMA en DAF, en optredens van beeldend theater Carbid, de Natuurkunde Kermis (UvA), Freezing Physics (UL), Techniekpromotie (TU/e), de Human Levitator, scheikunde met C3, de Big Swing Band uit Alkmaar en ingenieur/goochelaar Lodewijk de Widt.
 
Spannend, leuk én leerzaam

Met het Techniek Toernooi willen de organisatoren bètavakken onder de aandacht brengen van het basisonderwijs als leuk, spannend, leerzaam én essentieel voor onze kennissamenleving.

Het Techniek Toernooi is een initiatief van de Nederlandse Natuurkundige Vereniging (NNV). De wedstrijd wordt mede mogelijk gemaakt door de 3TU.Federatie (de drie technische universiteiten: TU Delft, TU Eindhoven en Universiteit Twente), KNAW, Technologiestichting STW, NWO, FOM, NCWT (onder andere science center NEMO), TechnoMatch, VONK, Provincie Gelderland en het bedrijfsleven: Sanoma, KEMA, Elsevier, Koninklijke Wagenborg, ASM International, DAF, IBM, Corus, ASML, Philips, Shell en Unilever.

www.techniektoernooi.nl

Noot voor de redactie (