Stadsdeel De Baarsjes Amsterdam

PERSBERICHT

Amsterdam, 5 juni 2008

Wijkaanpak in uitvoering: boter bij De Baarsjes

De Baarsjes vraagt in de periode 2008 - 2010 zo'n 13 miljoen euro aan minster Vogelaar voor de Wijkaanpak. Portefeuillehouder Ab Cherribi: 'Wij hebben onze uitvoeringsplannen voor de krachtwijken van minister Vogelaar af. Als de minster zorgt dat het geld voor de uitvoering er daadwerkelijk komt, dan is De Baarsjes na de besteding daarvan niet alleen een krachtwijk, maar vooral ook een prachtwijk.' De Baarsjes, van krachtwijk naar prachtwijk, is dan ook het motto boven de uitvoeringsplannen.

Samen met woningcorporaties, bewoners, ondernemers en andere belanghebbenden spant het stadsdeelbestuur zich al jaren in om van het stadsdeel een bruisende en aantrekkelijke leefomgeving te maken. Cherribi: 'Die inspanning heeft in de achterliggende jaren al goede resultaten opgeleverd. De Wijkaanpak biedt de kans om sneller en intensiever de nog hangende problemen bij de kop te pakken. Maar vooral ook om successen te vergroten.'

Cheribbi heeft de plannen aangeboden aan de gemeente. Die voegt ze bij de plannen van andere stadsdelen tot een integraal Amsterdams voorstel aan de minister. Naar verwachting maakt die rond Prinsjesdag de verdeling van haar Vogelaargelden bekend.

Portefeuillehouder: Ab Cherribi.

Informatie: Harold Ytsma, 06 5342 0466.

Juni Kunstmaand 08 barst dit weekend los

Er staat dit weekend een hoop te gebeuren in De Baarsjes. Zaterdag 7 juni is de grootse opening van Juni Kunstmaand 08 op het Mercatorplein, met vanaf 18 uur workshop ISH urban dance en vanaf 20.00 uur dans, optredens van o.a. Maghreb jazz fusion en het Tango Nuevo orkest en vertoning van het videoproject 'de rode draad'. Mirjam Smeels, portefeuillehouder kunst en cultuur, geeft het startschot samen met Clayde Menso, adjunct directeur van het Amsterdams Fonds voor de Kunst. Op www.baarsjesberichten.tv doet zij een oproep aan iedereen om te komen!

Een dag eerder opent Smeels in expositieruimte MLB de tentoonstelling 'watercolour - coloured water', experimentele aquarellen van Marijke Dijkstra (vrijdag 6 juni 18 uur, Witte de Withstraat 32A).

Woensdag 11 juni om 11.30 uur opent stadsdeelvoorzitter Arco Verburg in de Chassékerk de tentoonstelling 'Schatkamer De Baarsjes'. De leerlingen van de St. Janschool fotografeerden de mooiste plekjes uit de buurt. De tentoonstelling kan vanaf 11 juni op woensdag en zondag bezichtigd worden. In de kerk zijn alle foto's te bewonderen, er kan geknutseld worden en gegrabbeld in een schatkist. Bovendien is in de kerk de gratis schatkaart verkrijgbaar voor een ontdekkingstocht door de buurt.

Verder dit weekend onder andere ook de opening van de tentoonstelling 'de ontmoeting' in galerie Ei (6 juni 20 uur, Admiraal de Ruijterweg 154 hs), een tekenaar van snelportretten in de bibliotheek op het Mercatorplein (7 juni, 12-14 uur), en twee klassieke concerten op zondag in Meneer de Wit en in de Jeruzalemkerk. Kijk voor alle informatie op www.junikunstmaand.nl.

Portefeuillehouder: Ab Cherribi.

Meer informatie: Edwin Raap, 06 1241 8810.

Juni Kunstmaand 08 volgende week

In het weekend van 14 en 15 juni is er in De Baarsjes weer van alles te beleven tijdens Juni Kunstmaand 08. Het begint vrijdag 13 juni met de eerste voorstelling van 'een ode aan grootmoeders', gebaseerd op de tekst van het verhaal dat vorig jaar de JKM verhalenwedstrijd won. (Nieuw Vredenburgh, Postjesweg 15). Er zijn rondleidingen langs de Geheime Tuinenroute, georganiseerd door galerie De Stoker in samenwerking met kunstenaars en bewoners uit de Chassébuurt. Op zaterdag en zondag is er een poëziefestival in het Rembrandtpark, in het kader van Amsterdam Wereldboekenstad. Er rijden auto's met woorden op het dak gemonteerd door De Baarsjes, die steeds nieuwe zinnen vormen (Traffic Talks). Bij het terras van café restaurant Edel is zaterdag een heuse drijvende diva te bewonderen, en op verschillende plekken zijn workshops en tentoonstellingen te beleven. Ook bijzonder: de vertoning in de Jeruzalemkerk van de Tunesische film Bab'Aziz, over een reis door de woestijn van een blinde Soefi grootvader met zijn levendige kleindochter. Kijk goed op www.junikunstmaand.nl , want lang niet alle tentoonstellingen, activiteiten en belevenissen zijn hier vermeld!

Portefeuillehouder: Ab Cherribi.

Meer informatie: Edwin Raap, 06 1241 8810.

Nieuwe kade met behoud van platanen

De dienst Infrastructuur, Verkeer en Vervoer moet een nieuwe kademuur langs de Kostverlorenvaart, tussen de Postjesweg en de Machinesloot aan de kant van Het Sieraad bouwen. Door voor de bestaande kademuur een nieuwe kade aan te leggen kunnen de platanen op de huidige kade blijven staan. Vernieuwing van de huidige kade zou de bomen dusdanig beschadigen dat ze het niet zouden overleven. De bomen verplanten, zo blijkt uit onderzoek, leidt eveneens tot hun dood.

'Wij willen deze beeldbepalende, monumentale bomen behouden. Dat kan door een nieuwe kade voor de oude neer te zetten', zegt portefeuillehouder Ab Cherribi.

Het Dagelijks Bestuur neemt het advies van de welstandscommissie om de voorzetkade door te trekken de hoek om langs de Machinesloot niet over. Dat kost 250.000 euro extra waarin de huidige begroting niet voorziet. Cherribi: 'We hebben afgesproken dat ik ga kijken of we de komende jaren geld kunnen vrij maken om de kademuur alsnog later door te trekken.'

Portefeuillehouder: Ab Cherribi.

Informatie: Harold Ytsma, 06 5342 0466.

Nieuwe horeca in stadsdeel

Samen met bewoners, ondernemers en woningcorporaties werkt het Dagelijks Bestuur van stadsdeel De Baarsjes aan een nog aantrekkelijker en leefbaarder buurt. 'Goede horeca draagt bij aan de attractiviteit en de leefbaarheid', zegt portefeuillehouder Ab Cherribi. 'Daarom willen wij naast de bestaande horeca ook nieuwe horeca op nieuwe plekken in het stadsdeel'. In de door het Dagelijks Bestuur vastgestelde concept Horecanota 2008 - 2013 geeft het stadsdeel zijn visie op toekomstige horecaontwikkelingen. 'We hebben dertien gebieden aangewezen waar wij nieuwe horeca wenselijk vinden', zegt Cherribi. Het gaat dan o.a. om de omgeving Surinameplein, Mercatorplein, Jan Evertsenstraat en Balboaplein. 'Ook willen we maximaal één nieuwe nachtzaak toestaan. Uiteraard zullen we nieuwe horecainitiatieven toetsen aan alle wet- en regelgeving.'

De conceptnota ligt tot 6 augustus ter inzage op het stadsdeelkantoor, in de openbare bibliotheek aan het Mercatorplein en buurtcentrum Tagerijn aan het Balboaplein. Reageren via de website van het stadsdeel kan ook.

De bespreking van het concept en de reacties daarop staat op de agenda van de raadscommissie Stadsdeelwerken van 16 september.

Portefeuillehouder: Ab Cherribi.

Informatie: Harold Ytsma, 06 5342 0466.

Postzegelpark in De Baarsjes?

Het zijn oases in een stenen landschap: postzegelparken, of mini-parkjes. Amsterdam krijgt er dit jaar nog minstens vijf bij. Tot 23 juni kunnen Amsterdammers uit een lijst van 22 plekken verspreid over de stad kiezen. Twee plekken in De Baarsjes zijn genomineerd: het 'pleintje' in de Vespuccistraat (tussen de Bartolomeus Diazstraat en de Cabralstraat), en bij de Tulp aan de Postjeskade.

Via de website www.amsterdam.nl/postzegelpark (of per post) kunt u bepalen waar de nieuwe postzegelparken moeten komen. Een onafhankelijke jury kiest vijf winnende locaties uit de creatieve inzendingen. Daar worden dan ook echt postzegelparken aangelegd, en de winnaars kunnen meepraten over het ontwerp. Portefeuillehouder Stadsdeelwerken Ab Cherribi hoopt op creatieve inzendingen voor de Vespuccistraat en de Postjeskade. 'Het zijn allebei plekken die zeer geschikt zijn. Door daar groen aan te leggen en bankjes rond of tussen de bomen te plaatsen, of een speeltoestel, een fontein of kunstwerk, verander je het in een prettige ontmoetings- en speelruimte voor de omwonenden.'

Baarsjes lanceert website Baarsjes EK

Stadsdeel De Baarsjes organiseert donderdag 19 juni zijn eigen Europees Kampioenschap voetbal. Buurtbewoners schrijven zich nu al massaal in op www.baarsjes.nl/sport. Niet verwonderlijk, want de hoofdprijs is een set tickets voor het Amsterdam Tournament in de Amsterdam Arena.

Het toernooi vindt plaats op het Balboaplein (Oostenrijk) en het Columbusplein (Zwitserland). De Vasco Da Gamastraat (gelegen tussen de twee pleinen) wordt ook helemaal in EK-sfeer opgetuigd. Voor alle niet-voetballers is er 19 juni een gezellig Oranje Buurtfeest met hapjes, drankjes en verrassende optredens.

Portefeuillehouder: Arco Verburg.

Informatie: Ruud Sjoerdsma, 06 1714 4471.

Brede Schooldagfestival

Akros organiseert voor de vijfde keer het Brede Schooldagfestival. Zondag 8 juni (van 13.00 - 16.00 uur) zijn ouders en kinderen welkom op het Balboaplein, de Joop Westerweelschool en in de Tagerijn. De brede school is een plaats waar school en voor- en naschoolse opvang in elkaar samenvloeien, zodat het voor de kinderen die er gebruik van maken een logisch geheel is.

De organisatie verwacht ongeveer 700 belangstellenden. Voor de kinderen worden er allerlei activiteiten georganiseerd, zoals een circusworkshop, streetdance en breakdance. Ook staat er een groot luchtkussen op het Balboaplein én is de mobiele speeltuin van de partij.

Ouderen Consultatie Bureau regelrechte hit

De gezondheid laten testen, verbandje leggen, voedingsadvies: sinds januari kunnen 60-plussers voor dit soort zaken terecht bij het Ouderen Consultatiebureau. Het bureau aan de Hudsonhof 1 staat klaar voor alle vragen op het gebied van lichamelijke en geestelijke gezondheid. En het gaat goed met het bureau. Portefeuillehouder Mirjam Smeels: 'De spreekuren zitten bijna altijd vol. Een van de succesfactoren is dat de artsen en fysiotherapeuten echt tijd maken voor de klanten, ouderen vinden dat plezierig.'

Het Ouderen Consultatiebureau bestaat uit een 'huiskamer' en twee spreekkamers en wordt bemand door een verpleger en een fysiotherapeut. Het Ouderen Consultatiebureau is een initiatief van de Ouderen Advies Raad. Het is een uniek project omdat het los staat van de verzekeringsmaatschappijen en daarmee toegankelijk is voor alle ouderen in De Baarsjes. Het bureau is open op woensdagochtend en vrijdagmiddag. Bezoekers kunnen bellen voor een afspraak op 020 547 0400 of mailen naar cbo@osiragroep.nl.

Portefeuillehouder: Mirjam Smeels.

Informatie: Ruud Sjoerdsma, 06 1714 4471.

5e Panna Baarsjes Open

In teams van 2 tegen 2 strijden de beste voetbalkids van De Baarsjes en omstreken zaterdag om de Panna cup. De Pannakooi staat klaar voor jongens en meisjes tussen de 7 en 12 jaar. Tijdens dit straatvoetbaltoernooi is er van alles te doen op het Mercatorplein zoals luchtkastelen, skateverhuur en penalty schieten. Bovendien kunnen kids tussen de 7 en 12 hun voetbaldiploma halen. Hiervoor moeten ze hun talenten bewijzen op de onderdelen: doelschieten, voetbalvangen, voetbalrodeo en het snelheidsparcours. Na afloop verloot portefeuillehouder Mirjam Smeels een groot aantal mooie straatvoetballen. Aansluitend op de sportactiviteiten is er op het Mercatorplein de opening van de Juni Kunstmaand met onder andere een optreden van ISH. Meer informatie: www.baarsjes.nl/sport.

Jongleren in het Verkeer

Peuters in het verkeer, de schrik van elke ouder. Maar ook onvermijdelijk. 'Een prachtig en gevaarlijk avontuur', volgens cursusleidster Juliette. Kinderen willen de wereld ontdekken, leren lopen en fietsen, kijken wat er gebeurt op straat en samen spelen. De cursus Jongleren in het verkeer geeft eenvoudige tips zoals: ga regelmatig met uw kind het verkeer in en geef het goede voorbeeld. De cursus voor peuters van 0 tot 4 jaar vindt plaats in het Ouder- Kind Centrum (OKC) Magalhaensplein 2 in De Baarsjes. 5 juni, 9.30 - 11.30 uur. Meer informatie: 020 489 0029.

Agenda

Juni Kunstmaand

Overal in De Baarsjes, tot 30 juni.

Expositie Watercolour-Coloured Water

MLB Expositieruimte, tot 28 juni.

Zomerkampioenschap plein Rosa Boekdrukker

Plein voor Rosa Boekdrukker, 5 juni - aanvang 15.00 uur.

Expositie Portretten en Keramiek

Galerie De Stoker, 6 juni tot 3 juli.

BaBo VrijMiBo@Café Edel

Café Edel, 6 juni - aanvang 17.00 uur.

Burlesque Freak Out

Club 8, 6 juni - aanvang 22.00 uur.

Expositie De Ontmoeting

Galerie Ei, 7 juni.

Dagtocht openluchtmuseum Arnhem

Vertrek vanaf Mercatorplein, 7 juni - aanvang 08.30 uur.

Panna knock out 2008

Mercatorplein, 7 juni - aanvang 13.00 uur.

Con-Fusion: Opening Juni Kunstmaand

Mercatorplein, 7 juni - aanvang 18.00 uur.

Rednose Allstars

Club 8, 7 juni - aanvang 23.00 uur.

Romantisch Lunchconcert

Meneer de Wit, 8 juni - aanvang 12.00 uur.

Brede School Festival

Balboastraat en Balboaplein, 8 juni - aanvang 13.00 uur.

Vergadering raadscommissie Onderwijs

Raadzaal stadsdeelkantoor, 10 juni - aanvang 19.30 uur.

Zomerkampioenschap Pieter v/d Doesplein

Pieter v/d Doesplein, 11 juni - aanvang 13.00 uur.

Vergadering raadscommissie SDW

Raadzaal stadsdeelkantoor, 11 juni - aanvang 20.00 uur.

----------