Nationale Bank van Belgie




Museum

Museum van de Nationale Bank van België

De Nationale Bank heeft sinds 1982 een museum. In 2002 werd het totaal vernieuwd en daarbij verdubbelde de tentoonstellingsruimte. Centraal staat het thema "geld". In elk van de 15 zalen werd gezorgd voor een gevarieerde presentatie die tegelijk interactief en educatief verantwoord is, waardoor het museum zich tot een zeer ruim publiek richt.

Volgende thema's komen aan bod: de geschiedenis van de betaalmiddelen, de rol en het belang van het geld in de economie, de taken en activiteiten van de Nationale Bank in het nieuwe Europese kader, de kenmerken van de eurobiljetten en ten slotte geld als cultureel fenomeen.

Zomeractie in het museum: gratis toegang voor iedereen! In juni, juli en augustus 2008 is de toegang tot en het gebruik van de audiogidsen gratis voor iedereen.
Vanaf september zijn de gebruikelijke tarieven weer van toepassing.

Plan van het museum
Het museum van de Nationale Bank is gehuisvest in het historische gedeelte van de bank, het zogeheten "Hotel van de Gouverneur".

Een voorproefje
U kunt hier alvast een kijkje nemen in de zalen van het museum.

Praktische gegevens
Het museum ligt in het centrum van de hoofdstad en is zeer goed bereikbaar met het openbaar vervoer. Het is toegankelijk voor rolstoelgebruikers.

Reservering
Scholen en groepen worden gevraagd hun bezoek vooraf te reserveren. De rondleidingen kunnen worden georganiseerd in het Nederlands, Frans, Engels en Duits.

Informatie voor leraren
De museumpresentatie is in eerste instantie bedoeld voor leerlingen van de middelbare school en ouder.

Collecties van de Nationale Bank
De verzamelingen van de Nationale Bank bestrijken het hele domein van onze nationale geschiedenis met de nadruk op de economische geschiedenis en de evolutie van het geld-, bank- en financiewezen.

Het object van de maand
Iedere maand plaatst het museum een bijzonder collectiestuk in de kijker.