Gemeente Valkenswaard

bodemverontreiniging Heiakker

Aanpak bodemverontreiniging Heiakker

Enkele jaren geleden werd een bodemverontreiniging geconstateerd ter hoogte van de Heiakker (voorheen perceel Parallelweg West 46) in plangebied Hoge Akkers in Valkenswaard. Op dit perceel staat een loods, waarin moffel- en spuitwerkzaamheden hebben plaatsgevonden. Daarbij werd gebruik gemaakt van het ontvettingsmiddel Tri ofwel trichloortetheen. Dit middel is weggelekt in de bodem en is ook in het grondwater terechtgekomen. De verontreiniging heeft zich door stroming van het grondwater ondergronds verspreid over een lengte van enkele honderden meters in noordwestelijk richting (richting Willem-Alexanderplein).

De bodem- en grondwaterverontreiniging is door de gemeente in kaart gebracht. Uit de risicobeoordeling blijkt dat mens en natuur geen risico lopen, op voorwaarde dat er geen direct contact met het verontreinigd grondwater is en er geen gewassen worden gegeten, die besproeid zijn met dit verontreinigde grondwater. Wel is er sprake van risico op verdere verspreiding van de verontreiniging via grondwaterstroming. De betrokken omwonenden zijn tijdens een informatieavond en met brieven geïnformeerd over het voorgaande. Ze worden door de gemeente op de hoogte gehouden van de voortgang van de aanpak van de verontreinigingen. Hierna volgt daarvan een overzicht.

Beschikking provincie
In maart 2007 heeft de gemeente bij de provincie Noord-Brabant (= het bevoegd gezag) een verzoek ingediend voor het vaststellen van een zogeheten "Beschikking ernst en urgentie" van de geconstateerde bodemverontreiniging. De provincie heeft in augustus 2007 de definitieve beschikking afgegeven. Zowel de concept-beschikking als de definitieve beschikking heeft voor iedereen ter inzage gelegen in het gemeentehuis van Valkenswaard. In de beschikking geeft de provincie aan dat er sprake is van een ernstige verontreiniging en van de noodzaak tot sanering.

Vervolgens heeft de gemeente een saneringsplan opgesteld dat de door de provincie moet worden goedgekeurd. Het plan is in maart 2008 ingediend. Hierover zal de provincie naar verwachting eind augustus/begin september aanstaande een besluit nemen. In het plan heeft de gemeente voorgesteld om de sanering in twee fasen uit te voeren om zo de geplande woningbouw aan de Heiakker en omgeving niet onnodig te vertragen.

Als eerste wil de gemeente de bodemverontreiniging op de locatie aan de Heiakker aanpakken en vervolgens de grondwaterverontreiniging.

Bodemsanering
Omdat de gemeente degene is die de sanering moet uitvoeren is het noodzakelijk om de bestaande loods op het vervuilde perceel aan te kopen en te slopen. Op dit moment worden onderhandelingen over de koop gevoerd met de eigenaar. Als de provincie het saneringsplan goedkeurt hoopt de gemeente in 2008 de hal nog te kunnen slopen. Na de sloop kan dan de bodemsanering plaatsvinden. De verwachting is dat dit in het voorjaar van 2009 kan plaatsvinden. Vervolgens kunnen de voorbereidingen starten voor de bebouwing van het perceel. Medio 2009 kan dan de woningbouw beginnen. Het is de bedoeling om in dit gebied 16 sociale huurwoningen te realiseren aan de Heiakker en een aantal vrije sector (koop)woningen aan de Stakenborgakker.

Grondwatersanering
De grondwatersanering zou vervolgens in de loop van 2009 kunnen starten. Deze neemt in totaal 5 jaar in beslag.

Informatie
De betrokken bewoners zijn per brief op de hoogte gesteld van de huidige stand van zaken. De gemeente blijft hen actief informeren over het vervolgtraject.

Met vragen over het voorgaande kunt u terecht bij de heer J. Castelijns van de afdeling Leefomgeving. Hij is telefonisch bereikbaar via nummer 040-2083672.