CDA

[LinkClick.aspx?link=Images%2fPolitici%2fEVP%2fBert+Doorn.jpg&tabi d=157&mid=1006&language=nl-NL] 06 juni 2008 - Persbericht - CDA steunt positie onafhankelijke garages

CDA-Europarlementariƫr Bert Doorn heeft vragen gesteld aan de Europese Commissie over het aflopen in 2010 van een wettelijke regeling die onafhankelijke garages beschermt tegen de macht van autofabrikanten en merkdealers.

De huidige regeling houdt in dat fabrikanten technische informatie niet geheim mogen houden maar moeten delen met anderen. De bedoeling hiervan is dat ook niet merk-gebonden garages auto's kunnen repareren. Deze regeling loopt over 2 jaar af en de vrees bestaat dat vanaf dat moment onafhankelijke garages niet meer in staat zullen zijn nieuwe modellen te repareren.

Bert Doorn: 'Het gaat overigens niet alleen om het beschermen van niet-merkgebonden garages, maar ook wegenwachtorganisaties zullen niet meer in staat zijn auto's ter plekke te repareren. Met de huidige regeling kan een automobilist bepalen naar welke garage hij gaat. Ik wil zekerheid dat dit ook na 2010 zo blijft.'

Doorn vindt ook dat leveringsovereenkomsten die een automobilist verplichten het onderhoud van zijn auto bij de merkdealer onder te brengen, omdat anders bv. de garantie vervalt, in strijd zijn met Europese mededingingsrecht. Doorn: 'Een autofabrikant mag natuurlijk wel bepalen dat bepaalde onderhoudsvoorschriften in acht worden genomen, maar hij mag niet bepalen welke garage een remlicht vervangt.' Doorn vraagt tevens of de Commissie zijn mening hieromtrent deelt.

---