PvdA Europees parlement


Harde aanpak illegale visserij

6 juni 2008

Dorette Corbey Het Europees Parlement wil strenger optreden tegen illegale visserij. Dat is vanmiddag tijdens de plenaire zitting van het Europees Parlement besloten. Een harde aanpak is nodig want op dit moment is 15 tot 20% van de wereldwijd gevangen vis illegaal. Het bestrijden van illegale visserij is noodzakelijk voor een gezonde visstand. Maar er is ook een sociaal-economische reden. "Een visser die zich netjes aan de regels houdt mag tenslotte verwachten dat degene die dat niet doet, hard wordt aangepakt" aldus PvdA-europarlementariër Dorette Corbey.

Illegale visserij is een ernstig en complex probleem. Het behelst niet alleen de overschrijding van de toegestane vangsthoeveelheden, maar bijvoorbeeld ook het illegaal overladen van vis of pogingen te ontsnappen aan inspectie. Corbey: "Als we nu geen paal en perk aan deze praktijken stellen, zijn de zeeën snel leeg. Een ramp voor het milieu én de vissector. Tijd voor actie dus."

Het Europees Parlement wil schepen die zich aan illegale visserij schuldig maken registreren. Verder eist het dat de wettige herkomst van de vis wordt aangetoond voordat deze in de Europese Unie kan worden ingevoerd. De bewijslast komt nu bij de visser te liggen. Voor autoriteiten was het tot nu toe zeer moeilijk om illegale visserij op te sporen en aan te pakken.