PvdA Europees parlement


Tijdens EK ook hulp aan slachtoffers van vrouwenhandel

6 juni 2008

Emine Bozkurt PvdA-europarlamentariër Emine Bozkurt vindt dat er een hulplijn voor slachtoffers van vrouwenhandel moet komen tijdens het EK 2008. Het is immers bekend dat dit soort grote evenementen criminele bendes aantrekt die in vrouwen handelen en ze dwingen tot prostitutie. Emine Bozkurt zal vanavond tijdens de plenaire zitting van het Europese Parlement de Europese Commissie vragen een speciale hulplijn voor vrouwen in nood op te richten.

De EU heeft al samen met de UEFA een speciale consumentenhulplijn voor dit EK. Die hulplijn wijst de voetbalfans op hun rechten. Ze kunnen de hulplijn bellen om bijvoorbeeld diefstal aan te geven of problemen met beltarieven en vliegverbindingen aan de orde te stellen. "Nu is er wel een hulplijn voor consumenten, maar geen hulplijn voor slachtoffers van gedwongen prostitutie", zegt Bozkurt, "Die vrouwen hebben ook hulp nodig."

Twee jaar geleden heeft de Europese Commissie nog vóór het WK 2006 beloofd om het probleem van vrouwenhandel aan te pakken. De Vrouwenrechten Commissie van het Europees Parlement heeft toen een actie gelanceerd. In de Europese lidstaten werd campagne gevoerd onder de naam "Rode Kaart tegen Gedwongen Prostitutie", met als doel de seksuele exploitatie van vrouwen terug te dringen. Emine Bozkurt vindt dat deze actie tijdens het EK 2008 wederom gevoerd zou moeten worden om het publiek er op te wijzen dat dit soort geweld tegen vrouwen nog steeds aan de orde is en onacceptabel is. Zij vraagt de Europese Commissie actie te ondernemen.