Ingezonden persbericht


Persbericht
06.06.2008

Nieuw in KA Etterbeek:
Stimulans tot ondernemersschap ook in het ASO

Ons land heeft nood aan meer ondernemerschap. Talloze initiatieven maken jongeren warm voor een toekomst als ondernemer en werken aan het bijbrengen van de nodige vaardigheden. De projecten van UNIZO, Competento VDAB... zijn zeer interessant en verrijkend, maar te beperkt. Daardoor blijft ondernemersschap in het ASO vaak in het laatje `onbekend'. Enkel in de studierichtingen met een pool economie worden leerlingen geïntroduceerd in ondernemerschap. Probleem tot nu toe was dat de pool economie enkel met moderne talen of met wiskunde gecombineerd kon worden. Via een nieuwe studierichting economie - wetenschappen wordt dit hiaat opgevuld. Om dit op te vangen diende het KA Etterbeek voor de tweede maal een dossier in. Dit keer werden alle betrokkenen overtuigd.
Leerlingen uit de pool wetenschappen stromen vaak door naar een (toegepast) wetenschappelijke vervolgopleiding. Door de combinatie van economie en wetenschappen is na een eerste kennismaking met het economisch gebeuren en de vele aspecten van het bedrijfsbeleid in het secundair onderwijs, de doorstroming naar een opleiding in het hoger onderwijs als handelsingenieur ... voor de handliggend. Van daaruit daadwerkelijk de stap zetten naar het zelfstandig ondernemerschap is sowieso kleiner. Vanzelfsprekend zullen alle afgestudeerden met de kennis, inzichten en vaardigheden,verworven vanuit het leerplan economie derde graad ASO, binnen elke bedrijfscontext hun voordeel doen. Stimulans tot ondernemerschap.

'Economie-Wetenschappen' is een mooi antwoord op de actuele maatschappelijke vraag naar meer ondernemerschap. De richting is met andere woorden een interessante stimulans om jongeren warm te maken voor een toekomst als ondernemer en een stevig kader om hen hiertoe de nodige vaardigheden bij te brengen. In de aanloop naar hogere studies als bijvoorbeeld handelsingenieur, economische wetenschappen, ... wordt de nieuwe studierichting ongetwijfeld een waardevolle basis.
Bovendien hebben leerlingen uit economische richtingen een belangrijke extra troef in handen wanneer ze ook beschikken over het nodige inzicht in de stand van wetenschap en technologie. Denken we hierbij maar aan het succes van sectoren als de ICT, de bio- en nanotechnologie, ...

KA Etterbeek is trots de voortrekker geweest te zijn om deze richting 'Economie- Wetenschappen' in de derde graad van het ASO via de geëigende kanalen te hebben verdedigd.

De Vlaamse regering gaf groen licht voor de oprichting van deze studierichting. Vanaf schooljaar 2008-2009 kunnen ASO scholen deze richting aanbieden.

Het Koninklijk Atheneum Etterbeek hoopt op die manier te kunnen bijdragen aan een betere voorbereiding voor de verdere studies en carrière van haar leerlingen en tezelfdertijd mee te kunnen bouwen aan wat nu nog een maatschappelijk probleem is.

Positieve keuze.

De nieuwe studierichting 'Economie-Wetenschappen' is een verrijking van het studieaanbod binnen KA Etterbeek en kan een interessante en positieve studiekeuze zijn voor die leerlingen die eerder in de tweede graad economie volgden. In de bestaande context dienden deze leerlingen die in de 3de graad gaan voor de pool wetenschappen, ofwel te kiezen voor 'Moderne talen-Wetenschappen' ofwel voor 'Sport-Wetenschappen'. Die keuze is zowel voor de taalzwakkere als voor de minder sportieve leerlingen echter niet evident. Voor hen is de nieuwe optie 'Economie- Wetenschappen' dan ook de oplossing.

Anderzijds is het nu zo dat leerlingen die in de tweede graad opteerden voor economie en dat ook in de derde graad willen doen, enkel kunnen kiezen tussen de combinatie 'Economie-Wiskunde' en 'Economie-Moderne Talen'. Het zware pakket wiskunde en de specificiteiten van moderne talen spreken niet iedereen aan. Ook in dit geval vormt de nieuwe studierichting een positieve keuze voor de combinatie van economie en een logisch aansluitend pakket wetenschappen.

Lessentabel Leerjaar: 1 2 Aantal lestijden per week: 22 22 Voor het vak AV Godsdienst/N.C. Zedenleer maken de leerlingen een keuze tussen Anglicaanse godsdienst, Islamitische godsdienst, Israëlitische godsdienst, Katholieke godsdienst, Niet-confessionele zedenleer, Orthodoxe godsdienst of Protestantse godsdienst.
AV Godsdienst of Niet-confessionele zedenleer 2 2 AV Aardrijkskunde 1 1 AV Biologie 1 1 AV Chemie 1 1 AV Engels 2 2 AV Frans 3 3 AV Fysica 1 1 AV Geschiedenis 2 2 AV Lichamelijke opvoeding 2 2 AV Nederlands 4 4 AV Wiskunde 3 3

Specifiek gedeelte economie - wetenschappen Leerjaar: 1 2 Aantal lestijden per week: 8 8 Het +-teken in de kolom met het aantal lestijden betekent dat dit bijkomende uren zijn voor dit vak. Dit vak wordt ook gegeven in de basisvorming.

AV Aardrijkskunde + 1 0 AV Biologie 0 + 1 AV Chemie + 1 + 1 AV Fysica + 1 + 1 AV economie 4 4 AV Wiskunde + 1 + 1 Complementair gedeelte Leerjaar: 1 2 Aantal lestijden per week: 2 2

Vanaf 1 september 2008 kunnen de leerlingen van de derde graad ASO in het GO! Koninklijk Atheneum Etterbeek kiezen voor een nieuwe studierichting 'Economie-Wetenschappen'.



Ingezonden persbericht