Meer dan 100 kleine zelfstandigen actief voor de Prokkel

13/04/2008 23:56

Het Netwerkhuis

Naar aanleiding van een oproep van de stichting Prokkel hebben meer dan 100 zelfstandig ondernemers zich aangemeld om in hun eigen woonplaats ontmoetingen tussen mensen met en zonder verstandelijke beperking tot organiseren. Op vrijdag 6 en zaterdag 7 juni vinden op tal van plaatsen in het land deze ontmoetingen plaats. Soms met velen, soms met een klein groepje, hier met kinderen, daar met volwassenen, samen schilderen, sporten, toneelspelen, fietsen, fotograferen, maar ook een heus Prokkeldorp bouwen. Een bonte verzameling van deelnemers en activiteiten, gericht op het vragen van aandacht voor de capaciteiten, kwaliteiten en de problemen van mensen met een verstandelijke handicap. En dit alles onder het motto: Did you have your Prokkel today?

Maar wat is een Prokkel? Een Prokkel is een prikkelende ontmoeting; een ontmoeting tussen iemand met een verstandelijke beperking, en iemand zonder. Prokkelen verkleint de afstand tot en vergroot de kennis over mensen met een verstandelijke handicap bij publiek en politiek. Negen vrouwelijke ondernemers (www.hetnetwerkhuis.nl) bedachten vorig jaar het woord voor dit initiatief: de Verstandelijk Gehandicapten 2daagse - een jaarlijks terugkerend landelijk evenement. Dit jaar op vrijdag 6 en zaterdag 7 juni. Overal in het land verrijzen nu al de meest bijzondere initiatieven. Zo wordt door mensen met en zonder verstandelijke beperking in Apeldoorn en Lisse samen geschilderd, in Ede samen in een koor gezongen, in Groningen theater gemaakt, gebouwd in Delft en in Zaandam, de lente gevierd in De Glind, gesport in Sittard en Assen en is Amersfoort een heuse Prokkelrit rijker. Inmiddels zijn meer dan twintig lokale netwerken actief! Prokkelen werkt nu eenmaal aanstekelijk. Het aantal oproepen op www.prokkelplaats.nl, de website waar vragers en aanbieders van Prokkels elkaar vinden, groeit dagelijks. De beste Prokkels dingen mee naar de jaarlijks toe te kennen Gouden Prokkelprijs. De prijs wordt op voordracht van een jury door de Stichting Prokkel aan de winnende Prokkel uitgereikt. De Gouden Prokkel is in het leven geroepen ter bevordering van de maatschappelijke participatie en integratie van mensen met een verstandelijke beperking. Toch is een Prokkel niet zozeer een cadeau voor een ander. Al prokkelend treed je buiten de gebaande paden. Prokkels brengen nieuwe inzichten. En ze liggen voor het oprapen. Sluit u aan! Prokkel uw nieuwsgierigheid. Kijk op www.prokkel.nl.

Mede dankzij een bijdrage van het VSBfonds kan het initiatief groeien en bij een groter publiek onder de aandacht worden gebracht.

http://www.prokkel.nl