Rio Tinto Alcan Prijs voor Duurzaamheid van 1 miljoen dollar nu geopend

06/06/2008 00:15

PR Newswire

MONTRéAL, Canada, June 5 /PRNewswire/ -- Het is voor Rio Tinto Alcan en het Forum voor Internationale Sectorleiders (International Business Leaders Forum, IBLF) een genoegen om aan te kondigen dat de 2008 Rio Tinto Alcan Prijs voor Duurzaamheid (x) van 1 miljoen dollar nu geopend is voor deelname. Informatie over
toelatingscriteria en over hoe aan de prijs kan worden deelgenomen, is te vinden op http://www.alcanprizeforsustainability.com. De einddatum voor ontvangst van deelnames is middernacht, 12 september 2008 (GMT).

"Sinds het begin van de prijs vijf jaar geleden, is deze uitgegroeid tot een belangrijk platform voor bedrijven en de NGO-gemeenschap om gezamenlijk sociale, economische en ecologische kwesties aan te pakken en vast te stellen hoe deze samenhangen met duurzaamheid," aldus Dick Evans, directeur van Rio Tinto Alcan. "Ik raad op duurzaamheid gerichte NGO's van over de hele wereld ten zeerste aan om deel te nemen. Naast de 1 miljoen dollar biedt de prijs een bijzondere mogelijkheid om de voordelen van succesvolle
bedrijfspraktijken voor duurzame ontwikkeling overal ter wereld te benadrukken," voegde hij toe.

Alle non-profitorganisaties, niet-gouvernementele instellingen en maatschappelijke organisaties overal ter wereld die werken aan een betere economische, ecologische en sociale duurzaamheid, kunnen deelnemen aan de Rio Tinto Alcan Prijs. De prijs is opgericht om de non-profitsector te erkennen voor zijn bijdragen aan wereldwijde duurzaamheid in zowel gemeenschappen als breder door het beïnvloeden van beleid.

Naast de prijs van 1 miljoen dollar, zullen negen toelages van elk 15.000 dollar worden uitgekeerd aan de NGO's die deel uitmaken van de shortlist. Deze toelages kunnen worden geïnvesteerd in één van de volgende drie goedgekeurde opleidingen: het postdoctorale certificaat voor sectoroverstijgende samenwerking aan de universiteit van Cambridge, het LEAD Fellows-opleidingsprogramma of het postdoctorale certificaat voor duurzame ontwikkeling van de universiteit van Londen.

Om de objectiviteit van de prijs te garanderen, werkt Rio Tinto Alcan samen met het IBLF, dat verantwoordelijk is voor het beheer van de deelnames en het selectieproces. Volgens het IBLF spelen bedrijven de belangrijkste rol bij duurzame ontwikkeling. Het werkt samen met ondernemingen, bestuurlijke instellingen en de burgermaatschappij om de bijdrage die bedrijven leveren aan duurzame ontwikkeling te vergroten. Rio Tinto Alcan heeft geen invloed op de evaluatie- of toewijzingspanels die door het IBLF worden beheerd, zodat een grondige en transparante benadering kan worden gegarandeerd.

Eerdere winnaars van de Prijs waren onder andere de Raad voor Duurzaam Bosbeheer (Forest Stewardship Council, 2004), de Aga Khan Plannings- en Bouwdiensten Pakistan (Aga Khan Planning and Building Services Pakistan, 2005), het Barefoot College (2006) en het Utthan Centrum voor Duurzame Ontwikkeling en Armoedebestrijding (Utthan Centre for Sustainable Development and Poverty Alleviation, 2007).

Het programma van de Rio Tinto Alcan Prijs voor Duurzaamheid is klimaatneutraal en CO2-uitstoot als gevolg van management- en reisactiviteiten met betrekking tot de prijs zal worden gecompenseerd door een financiële bijdrage aan Climate Care (http://www.climatecare.org).

(x) De Rio Tinto Alcan Prijs voor Duurzaamheid stond eerder bekend als de Alcan Prijs voor Duurzaamheid.

Over Rio Tinto

Rio Tinto is een leidende internationale mijngroep met het hoofdkantoor in het Verenigd Koninkrijk. Het bestaat uit Rio Tinto plc, een bedrijf dat genoteerd staat op de beurzen van Londen en New York, en Rio Tinto Limited, dat genoteerd staat op de Australian Securities Exchange.

Rio Tinto's bedrijfsactiviteiten bestaan uit het vinden, delven en verwerken van mineralen. Belangrijke producten zijn aluminium, koper, diamanten, energie (steenkool en uranium), goud, industriële mineralen (borax, titaandioxide, zout, talk) en ijzererts. Het bedrijf is over de gehele wereld actief, maar is sterk vertegenwoordigd in Australië en Noord-Amerika en beschikt over belangrijke bedrijfsonderdelen in Zuid-Amerika, Azië, Europa en zuidelijk Afrika.