Protestantse Kerk in Nederland


Ontmoetingsdag 7 juni: Over grenzen gaan

za 7 juni 2008, 10:00 uur - 16:00 uur
De redacties van het oecumenisch maandblad Open Deur en van het Belgische protestants tijdschrift rond geloof en samenleving De Open Poort nodigen samen met de Protestantse Kerk in Nederland u uit om een dag lang uw blik te verbreden en uw grenzen op het spoor te komen.

Grenzen bieden mensen bescherming en veiligheid. Zo hebben kinderen een veilige omgeving nodig om zich goed te kunnen ontwikkelen. Maar grenzen houden mensen ook gevangen. Grenzen kunnen muren worden die mensen uitsluiten. Welke grenzen heb je nodig? Welke grenzen wil je oversteken, moet je verleggen?

U bent van harte welkom op zaterdag 7 juni 2008, van 10.00-16.00 uur in Rotterdam, om uw grenzen te verleggen. Locatie: Citykerk Het Steiger, 1e Nieuwstraathof.

Na de oriëntatie op het thema en ontmoeting door middel van een spel zijn er workshops. U kunt kiezen uit:

1. Bibliodrama: Even in de schoenen gaan staan van de verspieders in het beloofde land, verkennen wat het betekent met angst of met vertrouwen de grens over te steken. Met Erik Herrebosch, pastoraal agoog en educatief medewerker Centrum voor Christelijk Vormingswerk Antwerpen, en Marie-Heleen Lüchinger, docent godsdienst in Leiden.
2. De stad in wandelen: Met als bestemming een van de werkplekken van het Pastoraat Oude Wijken in Rotterdam. Met Katinka Broos, predikant bij het Oude Westenpastoraat in Rotterdam.

3. Nieuwe buren, interreligieuze dialoog in de praktijk: Over contacten tussen verschillende culturen en godsdiensten. Onder het motto: ontmoet de nieuwe buren, in het besef dat de komst van andere culturen een verrijking is. Met Mehmet Kaya en Kasper Smeets, actief in diverse Rotterdamse initiatieven.

4. Ik heb mijn kop gestoten: Hoe houd je je grenzen op een gezonde manier open? Lichaams- en ervaringsgerichte oefeningen rond over je grenzen gaan én je grenzen aanvoelen en beschermen. Met Petra Schipper, ziekenhuisaalmoezenier, psychotherapeut en redactielid van De Open Poort.

5. Veranderen door kinderen: Grenzen en generaties welke grenzen heb je in je eigen leven verlegd door en in contacten met andere generaties? Met Aart Mak, omroeppastor bij Kerk zonder Grenzen van Radio Bloemendaal en redactielid van Open Deur.
6 Grenzen aan de groei Accra in de praktijk: Hoe kun je als geloofsgemeenschap de belijdenis van Accra in praktijk brengen? Met dr. Greetje Witte-Rang, theologe en onderzoekster op het terrein van oecumenische vragen.

Opgave
Deelname aan de dag kost EUR 12,50, inclusief lunch. Opgave en informatie bij Open Deur, Postbus 29, 2700 AA Zoetermeer, tel. (079) 363 31 75 (ma, do, vrij), e-mail: opendeur@boekencentrum.nl.