Ingezonden persbericht


persbericht

David Kweksilber Bigband speelt 15 wereldpremières debuutconcerten tijdens het Holland Festival

Bimhuis, Amsterdam
zaterdag 7 en zondag 8 juni, 21:00 uur

Klarinettist/saxofonist David Kweksilber verwezenlijkt een lang gekoesterde droom: in het Holland Festival presenteert Kweksilber voor het eerst zijn - vooralsnog naamloze - Bigband.

Tijdens twee concerten - met iedere avond een ander programma - speelt de bigband vijftien wereldpremières, speciaal voor dit ensemble geschreven. De componisten is gevraagd om de bigband-klank tevoorschijn te toveren, maar ook de virtuositeit van de individuele musici ten volle te benutten.

"26 eigenheimers op een rijtje" - zo omschrijft David Kweksilber deze band. Het zijn musici die hun sporen verdiend hebben in de hedendaagse en/of geïmproviseerde muziek, doorgewinterde ensemblespelers en tegelijkertijd individualisten met een uitermate persoonlijk geluid en een schat van ervaring op het hoogste niveau, verenigd in een ensemble met buitengewone energie.

De band maakt zijn debuut tijdens twee avonden met een aaneenschakeling van avontuur uit verleden en heden. Op het repertoire staan klassiekers uit het progressieve big-band-repertoire van de periode rond de Tweede Wereldoorlog als City of Glass (1948/51) van Robert Graettinger en Ebony Concerto (1945) van Igor Stravinsky. Maar bovenal dient de David Kweksilber Bigband als platform voor nieuwe composities van Maarten Altena, Corrie van Binsbergen, Cornelis de Bondt, Anke Brouwer, Loek Dikker, Ron Ford, Sander Germanus, Jeff Hamburg, Guus Janssen, Hilary Jeffery, Geert van Keulen, Arnoud Noordegraaf, Keyla Orozco, Piet Jan van Rossum, Jasna Velickovic en Friso van Wijck.

Vanaf volgend seizoen speelt de bigband iedere laatste maandag van de maand in het Bimhuis: met ook dan iedere maand premières van componisten uit binnen- en buitenland, reprises en klassiekers.

David Kweksilber Bigband (werktitel)
David Kweksilber, Leo van Oostrom, Katharina Thomsen, Peter van Bergen, Jasper Blom, Michiel van Dijk - klarinetten en saxofoons, Werner Herbers - hobo, Alban Wesly - fagot, Wolter Wierbos, Joost Buis, Koen Kaptijn, Toon van Ulsen, Brandt Attema - trombones, Tjeerd Oostendorp - tuba, Bert Langenkamp, Anton Weeren, Felicity Provan, Martijn de Laat, nnb - trompetten, Guus Janssen - piano en toetsen, Wiek Hijmans - elektr. gitaar, Rozemarie Heggen - contrabas en basgitaar, Joey Marijs, Niels Meliefste - drums en percussie, Peter Kuit - tapdans, Claron McFadden - zang

----------

zaterdag 7 juni & zondag 8 juni, 21:00 uur
Bimhuis, Piet Heinkade 3, 1019 BR Amsterdam
i.s.m. VPRO radio

kaarten ¤ 15
reserveringen 020 7882188

www.bimhuis.nl
www.hollandfestival.nl

informatie
Babette Greiner | Stichting Enveloppe
tel. 020 5191868
greiner@xs4all.nl